Hoe vind je goede bronnen?

Door Frida
2023-12-07 in Leertips

De middelbare school bestaat niet alleen maar uit toetsen: je moet natuurlijk ook af en toe een verslag inleveren. Wat daarbij vooral belangrijk is, is dat alles wat je opschrijft klopt en helemaal juist is. Met andere woorden: je moet goede en betrouwbare bronnen gebruiken. Maar hoe vind je die, en hoe herken je een onbetrouwbare bron? Dat en meer leer je in dit blogartikel.

Waarom zijn goede bronnen belangrijk?

Zoals je waarschijnlijk wel weet is niet alles wat online staat waar. Er is veel desinformatie (fake news ;)) te vinden, en soms is het lastig om te achterhalen wat er echt is en wat niet. Het is belangrijk om jezelf aan te leren hoe je goede, betrouwbare bronnen vindt, omdat je het als je verder gaat studeren nog veel nodig zult hebben.

Wanneer moet je bronnen gebruiken?

Op de middelbare school is het grootste project waarbij je goede bronnen moet gebruiken en verwerken het profielwerkstuk. Het profielwerkstuk (PWS) is een soort groot werkstuk, waarbij je je verdiept in een bepaald onderwerp. In dit werkstuk moet je alles wat je opschrijft onderbouwen met bronnen.

Als je na de middelbare school een vervolgstudie gaat doen, zul je dit nog veel vaker tegenkomen. Bijvoorbeeld bij het schrijven van je scriptie of bij andere opdrachten.

Wanneer moet je bronnen gebruiken?

Wanneer is een bron betrouwbaar?

Als je wil controleren of de informatie die je in jouw online zoektocht tegenkomt wel echt juist is, moet je verschillende dingen controleren. Hier zijn enkele kenmerken van betrouwbare bronnen:

Check op autoriteit

Betrouwbare bronnen worden vaak gecreëerd door bekende instellingen, experts, wetenschappelijke organisaties, overheden of bekende media. Controleer de achtergrond van de schrijver of de organisatie om hun geloofwaardigheid te beoordelen. Bijvoorbeeld: op een website als Wikipedia kan in principe iedereen informatie toevoegen. Je ziet dan niet wie de schrijver was en dan kan je dus ook niet weten of die persoon betrouwbaar is of niet.

Objectiviteit

Betrouwbare bronnen willen zo objectief mogelijk zijn en presenteren hun informatie zonder een duidelijke bias. Een bias is iets dat invloed kan hebben op de uitkomst van een bepaald onderzoek, en dat kan ontstaan door externe factoren. Bijvoorbeeld wanneer je graag een bepaalde uitkomst zou willen zien en je daardoor andere uitkomsten links laat liggen. Betrouwbare bronnen baseren zich op feiten en proberen verschillende perspectieven te laten zien.

Verifieerbare informatie

Goede, betrouwbare bronnen delen informatie die verifieerbaar is. Dit betekent dat je de informatie zelf kunt controleren door verwijzingen naar andere bronnen, citaten, statistieken of specifieke feiten te bekijken.

Nauwkeurigheid

Betrouwbare bronnen zijn nauwkeurig en precies in hun informatie. Ze overdrijven niet, laten geen belangrijke informatie weg en schrijven niets op dat niet bevestigd is.

Actualiteit

Controleer altijd de publicatiedatum om ervoor te zorgen dat de informatie nog steeds relevant is. Bij het ene onderwerp is dat belangrijker dan bij het andere onderwerp. Schrijf je bijvoorbeeld iets over de ontwikkeling van AI? Dan is het heel belangrijk om actuele informatie te gebruiken, want die ontwikkeling gaat erg snel en voor je het weet loop je alweer achter de feiten aan.

Transparantie

Betrouwbare bronnen zijn open en duidelijk over hun onderzoek, bronnen en eventuele belangenconflicten. Ze geven duidelijk aan hoe ze tot hun conclusies zijn gekomen.

Erkenning

Goede bronnen worden erkend en geciteerd door andere betrouwbare bronnen. Als andere experts of organisaties verwijzen naar dezelfde informatie, vergroot dat over het algemeen de betrouwbaarheid.

Doel van de bron

Wees scherp op het doel van de bron. Betrouwbare bronnen hebben meestal educatieve, informatieve of wetenschappelijke doelen, terwijl bronnen met commerciële of politieke motieven mogelijk minder objectief zijn.

Als het goed is weet je nu hoe je kan beoordelen wanneer een bron betrouwbaar is- en wanneer niet. Wil je hier nog meer over leren en bijvoorbeeld te weten komen hoe je naar bronnen moet verwijzen? Bekijk dan onze uitlegvideo’s over het profielwerkstuk, voor havo of vwo.

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken