Hoe leer je een taal?

Door Frida
2022-03-10 in Leertips

Een vreemde taal leren: de een lijkt dat veel makkelijker te kunnen dan een ander. Toch moet je examen doen in minimaal één vreemde taal, ook als je geen talenknobbel hebt. Nu de eindexamens er alweer aankomen, vraag je je misschien af: hoe leer ik een taal? In dit blogartikel geven we je een aantal handige tips. Lees snel verder!

Tip #1: Luister zo veel mogelijk naar de taal die je wil leren

Bij de ene taal is dit gemakkelijker dan bij de andere. Zo hoor je natuurlijk al heel vaak Engelstalige muziek, terwijl dat minder voor zal komen bij de Franse- of Duitse taal. Probeer de klanken van de taal die je wil (of moet) leren veel op te zoeken, bijvoorbeeld door anderstalige muziek op te zetten terwijl je naar school fietst, sport of even lekker op de bank ligt. Je kunt waarschijnlijk niet meteen verstaan wat er gezegd wordt, maar je slaat onbewust toch het een en ander op. Daarnaast hoor je hoe bepaalde woorden die je wél kent uitgesproken moeten worden.

Luister naar een andere taal

Tip #2: Kijk naar een anderstalige serie

Om zowel je leesvaardigheid als je luistervaardigheid te verbeteren, kun je een serie in een andere taal bekijken. Als je de basis van het Engels al goed kent, kun je bijvoorbeeld proberen om de audio en de ondertiteling op 'Engels' in te stellen. Op die manier hoor je hoe je een woord uitspreekt en zie je tegelijkertijd hoe je het schrijft. Het is helemaal niet erg als je woorden niet kent; vaak weet je door de context alsnog wat er bedoeld wordt. Voor Frans of Duits is het waarschijnlijk moeilijker te volgen als je de audio én de ondertiteling in die taal instelt. Je kunt dan proberen om alleen óf de gesproken taal óf de ondertiteling in te stellen op de taal die je wil leren.

Tip #3: Gebruik een leer-app

Als je een taal wil leren, is het belangrijk om veel te oefenen. Dat betekent niet dat je drie uur per dag moet gaan blokken, maar wel dat je het bijhoudt en bijvoorbeeld iedere dag een kwartiertje oefent. Herhaling is belangrijk! Om dit voor jezelf makkelijker te maken, kun je een leer-app gebruiken. Je kunt apps natuurlijk op ieder moment van de dag openen en je hoeft er dus bijna geen moeite voor te doen. Probeer bijvoorbeeld onze Digistudies app uit, of gebruik een app zoals Duolingo.

Tip #4: Lees in een andere taal

Om je woordenschat van een vreemde taal te vergroten, kun je proberen om iets in die taal te lezen. Dit hoeft niet gelijk een heel boek te zijn, maar je kunt ook kiezen voor een nieuwsartikel, tijdschrift of zelfs een bericht op sociale media. Schrijf de woorden of zinnen op waar je niet uitkomt en zoek de betekenis op. Het is erg belangrijk om te oefenen met lezen in een andere taal, omdat leesteksten altijd een onderdeel van het eindexamen zijn.

Lees in een andere taal

Tip #5: Praat in de taal die je wil leren

Dit voelt in het begin altijd een beetje ongemakkelijk; zeker wanneer je de taal nog niet goed spreekt. Toch leer je een taal sneller als je veel oefent, óók met het spreken van de taal. Het maakt niet uit wat je zegt en of je dit helemaal goed doet, maar het gaat er vooral om dat je bekend raakt met de klanken van de taal. Ook moet je, om een gesprek te kunnen voeren, in staat zijn om zinnen te formuleren. Dat kun je goed oefenen door veel te praten. Je kunt afspreken om dit samen met een vriend of klasgenoot te doen, maar je kunt het ook in je eentje. Schrijf bijvoorbeeld een tekst uit en lees deze hardop voor.

Taal leren met Digistudies

Wil jij je schrijf- en luistervaardigheid verbeteren en nogmaals de grammaticaregels goed doornemen? Neem dan een kijkje bij onze uitlegvideo's voor Frans, Engels, Duits en Nederlands. In duidelijke video's leggen professionele docenten jou alles uit wat je moet weten voor het eindexamen. Hieronder zie je een voorbeeld uit een video voor Engels, waarin je uitleg krijgt over vraagsoorten.

Engels leren met Digistudies

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken