Welk eten helpt jou om beter te leren?

Door Frida
2023-09-14 in Leertips

Als je aan het leren bent, wil je natuurlijk het beste uit jezelf halen. Zéker in het eindexamenjaar. Daar komt veel bij kijken: je moet je kunnen concentreren, je stress onder controle houden en je geheugen stimuleren. Wist je dat voeding jou daarbij kan helpen? In dit blogartikel geven we je een aantal tips voor voedingsmiddelen en voedingsstoffen die jou kunnen helpen bij het verbeteren van je concentratie, geheugen en algemene cognitieve functie.

Hoe kan voeding helpen bij het leren?

Voeding kan op verschillende manieren helpen bij het leren en het verbeteren van de cognitieve functies. Met cognitieve functies worden functies bedoeld die te maken hebben met het verwerken van informatie. Denk hierbij aan waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden. Voeding in het algemeen levert de energie die nodig is voor een optimale hersenfunctie.

Hoe helpt voeding bij leren?

Wat moet je eten om beter te leren?

Hieronder zie je een aantal voedingsmiddelen en voedingsstoffen die kunnen helpen bij het verbeteren van je concentratie, geheugen en algemene cognitieve functie:

Omega-3 vetzuren

Vette vis zoals zalm, makreel en forel zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor een gezonde hersenfunctie. Vetzuren zoals DHA (een type omega-3) zijn belangrijke bouwstenen van hersencellen. Ze kunnen de hersenfunctie verbeteren en helpen bij het behouden van gezonde neuronen en synapsen. Tip: voor meer informatie over neuronen en synapsen kun je onze video’s voor biologie bekijken! Bijvoorbeeld de video over het zenuwstelsel.

Antioxidanten

Groenten en fruit, vooral bessen, bevatten antioxidanten zoals vitamine C en E, die helpen bij het bestrijden van stress en het beschermen van de hersenen tegen schade.

Blauwe bessen

Eiwitten

Magere eiwitten zoals kip, kalkoen, mager rundvlees en tofu voorzien je hersenen van aminozuren, die belangrijk zijn voor de productie van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.

Dopamine is een stof die informatie overbrengt tussen zenuwcellen in de hersenen, die nodig is om bewegingen soepel te laten verlopen. Bovendien draagt dopamine bij aan het beloningssysteem, zoals het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Serotonine heeft vooral een stimulerende werking. Het zogenaamde gelukshormoon heeft een invloed op heel wat processen in ons lichaam zoals het geheugen, zelfvertrouwen, slaap en stemming.

Dopamine en serotonine

Volle granen

Voedingsmiddelen zoals volkoren brood, bruine rijsten haver leveren een bron van energie aan de hersenen, wat de concentratie en alertheid kan verbeteren. Dit komt voornamelijk doordat volle granen veel koolhydraten bevatten die een constante bron van glucose leveren, wat de primaire brandstof voor de hersenen is.

Noten en zaden

Amandelen, walnoten en chiazaad zijn rijk aan vitamines, mineralen en gezonde vetten die de hersenfunctie kunnen ondersteunen.

Cafeïne

Kleine hoeveelheden cafeïne uit koffie of thee kunnen de alertheid en concentratie tijdelijk verbeteren. Maar overdrijf het niet, want te veel cafeïne kan leiden tot nervositeit en slaapproblemen!

Water

Waarschijnlijk hoor je dit niet voor het eerst, maar voldoende gehydrateerd blijven is essentieel voor een goede hersenfunctie. Te weinig vocht tot je nemen kan leiden tot verminderde concentratie en hoofdpijn. Vind je het moeilijk om veel water te drinken? Zorg er dan voor dat je altijd een grote bidon op je bureau hebt staan, of gebruik een app die jou eraan herinnert dat je moet drinken!

Water drinken

Hoeveel invloed heeft eten op je leerprestaties?

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel voeding een rol kan spelen, het niet de enige factor is die leren beïnvloedt. Andere factoren zoals voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagement en effectieve studiemethoden zijn ook van groot belang. Een gebalanceerde levensstijl en een gezond dieet dragen samen bij aan een optimale hersenfunctie en goede leerprestaties.

Probeer het vooral uit en test wat jouw ervaringen zijn! Wij wensen je alvast heel veel succes met komende toetsen en examens.

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken