Tips voor een mondeling examen

Door Frida
2021-10-18 in Leertips

Een aantal vakken moet je afsluiten met een mondeling examen. Ook in de jaren vóór het examenjaar moet je al af en toe een mondelinge toets maken. Dat is iets heel anders dan een schriftelijke toets en daarom moet je je ook op een andere manier voorbereiden. Wij hebben een aantal tips verzameld waarmee het zeker moet lukken!

Wat houdt een mondeling examen of toets in?

Tijdens een mondeling overhoort een leraar jou over een deel van de leerstof. Ook wordt er getest hoe goed je verschillende talen spreekt. Vakken waarbij regelmatig mondeling getoetst wordt zijn Frans, Engels, Duits en Nederlands. Bij Nederlands gaat het dan niet om je spreekvaardigheid, maar daar testen ze onder andere of je standpunten kunt onderbouwen. Je moet bijvoorbeeld vragen beantwoorden over een boek dat je hebt moeten lezen. Het voordeel voor leraren is dat ze er met een mondeling snel achter kunnen komen hoeveel je weet en wat je kunt.

Wat zijn de voordelen van een mondeling?

Het grootste voordeel van een mondeling is dat je veel tijd en ruimte krijgt om jouw antwoorden toe te lichten. Je kunt daardoor uitleggen wat je precies bedoelt en waarom dat zo is. Dat zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat je verkeerd wordt begrepen. Een ander voordeel is dat je niet hoeft te schrijven en dus niet bang hoeft te zijn voor spelfouten.

Het nadeel van een mondeling is dat je minder tijd hebt om over de antwoorden na te denken. Een goede voorbereiding is dus erg belangrijk.

Tips voor een mondeling examen

Tip 1: Kies een interessant onderwerp

Bij sommige mondelinge toetsen mag je zelf het onderwerp bepalen. Als je bijvoorbeeld over een boek moet vertellen, kies dan een boek uit dat jou ook echt interesseert. Het lijkt misschien slim om het dunste boek uit te kiezen, maar je gaat er sneller en makkelijker doorheen als je het een leuk onderwerp vindt.

Tip 2: Oefen thuis

Een mondeling toets voor een taalvak kun je goed thuis oefenen. Vraag of je moeder, vader, broertje of zusje even tijd voor je kan maken en praat tegen hen in de taal die je moet weten. Het is niet erg als zij het niet verstaan of begrijpen. Het gaat erom dat jij meer vertrouwd raakt met het praten in een vreemde taal.

Je kunt dit eventueel ook goed met een klasgenoot doen. Probeer of je samen een gesprek kunt houden in een andere taal.

Oefen je mondeling met een vriendin

Tip 3: Let op je houding

Een goede, zelfverzekerde houding aannemen kan écht helpen. Het ziet er niet alleen beter uit, maar kan er ook voor zorgen dat je wat sterker in je schoenen gaat staan. Als je het gesprek zelfverzekerd in gaat, kom je beter voorbereid over en voel je je waarschijnlijk ook relaxter.

Let op je houding

Tip 4: Maak een presentatie-schema

Schrijf op wat je allemaal precies moet vertellen in je mondeling. Zo begin je bijvoorbeeld door je docent(en) te begroeten en eindig je meestal met een conclusie. Het presentatie-schema zet je op volgorde, waardoor je structuur aanbrengt in jouw verhaal.

Tip 5: Bekijk video's met tips per vak

Wij hebben een aantal video's gemaakt met tips per vak. Daarin geven we je onder andere voorbeelden van standaardzinnen die altijd van pas komen. Het is namelijk erg handig als je van te voren al weet welke zinnen je kunt gebruiken om je docent(en) te vertellen waar je het over gaat hebben. De video’s met mondeling tips hebben we voor de vakken Frans en Engels. Deze vind je op YouTube en op deze website.

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken