Een taal leren met podcasts

Door Frida
2022-04-21 in Leertips

Wil jij je luistervaardigheid in een vreemde taal verbeteren, maar vind je Duitse schlagermuziek verschrikkelijk? Of heb je helemaal geen zin in zoetsappige chansons? Probeer dan eens of je een podcast in een andere taal kunt volgen. Door mensen in een vreemde taal te horen praten, verbeter jij je luistervaardigheid. Ook kun je zo je woordenschat vergroten en de zinsopbouw beter begrijpen. Nu wil je natuurlijk nog weten: welke podcasts kan ik goed gebruiken om een taal te leren? In dit blogartikel geven we je een aantal tips.

Waarom leren met podcasts?

Om een voldoende te halen voor je eindexamen moet je bij ieder taalvak het onderdeel 'luistervaardigheid' afronden. Dit leer je vooral door veel te oefenen. Het voordeel van podcasts is dat er vaak leuke onderwerpen besproken worden en dat het heel gemakkelijk is om even snel een aflevering te beluisteren. De podcasts die hieronder genoemd worden, staan allemaal op Spotify. Je kunt ze dus ook gratis beluisteren.

Frans, Engels of Duits leren

Frans leren met podcasts

Om de Franse taal te leren kun je de 'Duolingo French Podcast' beluisteren, waarin waargebeurde verhalen verteld worden in het Frans en in het Engels. Daarmee train je je luistervaardigheid voor zowel Engels als Frans. Ben je niet zo sterk in Engels? Probeer dan de podcast 'Le Français illustré'. Deze podcast wordt gemaakt door een Fransman die in Nederland woont. Je krijgt de uitleg dus gewoon in het Nederlands, wat toch iets eenvoudiger is.

Duits leren met podcasts

Om Duits te leren kun je de podcast 'Warum Nicht?'. In deze serie van vier seizoenen ga je van een beginnersniveau (A0) naar B1 niveau. Er horen zelfs grammatica opdrachten en woordenlijsten mee, voor als je écht fanatiek bent. Een andere populaire podcast om de Duitse taal te leren is 'Coffee Break German'. Je leert hiermee hoe je grammaticaregels goed toepast, en tegelijkertijd leer je ook de Duitse cultuur beter kennen. Dat laatste is niet per sé nodig voor het eindexamen, maar het kan wel interessant zijn.

Leren met podcasts

Engels leren met podcasts

Wil jij je luistervaardigheid van Engels verbeteren? Dan kun je de podcast 'Espresso English' beluisteren. Dit zijn steeds korte afleveringen van vijf tot tien minuten. Je kunt hiermee je woordenschat vergroten en de Engelse grammatica leren te begrijpen. Een andere optie is '6 Minute English'; een podcast die ontwikkeld is door de BBC. In de afleveringen volg je grappige en alledaagse discussies tussen twee personen. Je kunt ook het transcript en een woordenlijst van iedere aflevering opzoeken, als je dat makkelijk vindt.

Er bestaan nog veel meer podcasts om een taal te leren dan degenen die wij hierboven genoemd hebben. Je kunt dus ook zelf op zoek gaan naar een ander alternatief. Heb jij zelf een handige podcast gevonden? Laat het ons dan weten via Instagram of stuur ons een mailtje! Wij wensen je veel succes met leren.

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken