Omgaan met feedback: hoe doe je dat?

Door Frida
2023-07-17 in Leertips

Op de middelbare school, maar zeker ook daarna zul je veel te maken hebben met feedback krijgen en geven. Dat kan best wel lastig zijn. Hoe ga je effectief om met de feedback die je krijgt? In dit blogartikel lees je een aantal tips die jou hiermee gaan helpen!

Wat is feedback?

Feedback is wanneer iemand iets zegt over wat je hebt gedaan. Het kan positief zijn: als iemand zegt dat je iets goed hebt gedaan, of het kan constructief zijn: als ze suggereren hoe je iets beter kunt doen. Het is als een cadeautje van anderen om je te helpen groeien en beter te worden. Het is belangrijk om open te staan voor feedback en ervan te leren, zodat je jezelf kunt verbeteren.

Wat is feedback?

Tips voor het omgaan met feedback

Tip 1: Wees open

Sta open voor feedback, zelfs als het confronterend kan zijn. Een ander heeft de tijd genomen om naar jouw werk te kijken en/of te luisteren. Het kan best zijn dat diegene het lastig vond om een oordeel te geven. Waardeer daarom de moed van anderen om hun inzichten met jou te delen en toon bereidheid om te leren en te groeien.

Tip 2: Luister actief

Neem de tijd om goed te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Onderbreek diegene niet en probeer de boodschap volledig te begrijpen voordat je reageert. Zo voorkom je dat je te emotioneel reageert.

Tip 3: Blijf rustig en beheerst

Als de feedback bij jou gevoelig ligt, bijvoorbeeld omdat je ergens heel erg je best op hebt gedaan of het onderwerp jou persoonlijk raakt, probeer dan toch kalm te blijven. Emoties kunnen soms de waardevolle lessen overschaduwen die de feedback jou kan bieden. Het zou zonde zijn om daaraan voorbij te gaan!

Tip 4: Stel vragen

Als je de feedback niet helemaal begrijpt, aarzel dan niet om verduidelijkende vragen te stellen. Daarmee toon je betrokkenheid en laat je echt zien dat je jouw werk wil verbeteren.

Tip 5:Scheid feiten van meningen

Niet iedereen is even goed in feedback geven. Feedback bevat daardoor soms persoonlijke meningen van de ander. Probeer de feiten in de feedback te onderscheiden van de subjectieve meningen. Let op: soms telt een mening natuurlijk wél zwaar mee: bijvoorbeeld wanneer je iets maakt voor een opdrachtgever. Als diegene iets niet mooi vindt, moet je daar wel iets mee doen.

Tip 6: Focus op groei, niet op perfectie

Niemand is perfect, en feedback is vooral een kans om te groeien. Zie het als een leermogelijkheid en niet als een aanval op je persoon. Een voorbeeld: als iemand zegt “Je kunt beter iets minder woorden en meer afbeeldingen in jouw presentatie laten zien”, dan betekent dat nog niet dat jij slecht bent in het maken van presentaties.

Tip 7: Bedank de feedbackgever

Laat merken dat je dankbaar bent voor de feedback die je hebt gekregen, ongeacht of je het ermee eens bent. De gever van de feedback heeft er hoe dan ook tijd in gestoken om jouw werk door te nemen én heeft de moeite genomen om te proberen om jou te helpen. Dat is wel een bedankje waard, toch?

Tip 8: Neem de tijd om de feedback te verwerken

Als de feedback overweldigend is, neem dan wat tijd om het te laten bezinken voordat je reageert. Probeer impulsieve reacties, waar je later misschien spijt van krijgt, te voorkomen. Je kunt altijd zeggen: “Bedankt voor de feedback, als u (of jij) het goed vindt, kom ik hier later nog even op terug.”

Tip 9: Zoek naar patronen

Als je vergelijkbare feedback van meerdere mensen ontvangt, kan dit wijzen op een terugkerend gedragspatroon. Misschien krijg je bijvoorbeeld vaker te horen dat je te snel praat bij het geven van een presentatie, of ben je steeds niet concreet genoeg bij het schrijven van verslagen. Sta stil bij deze patronen en overweeg om actie te ondernemen, zodat je deze patronen kunt doorbreken.

Tip 10: Zet feedback om in actie

Het echte verschil komt tot stand wanneer je de feedback toepast in je gedrag. Stel doelen voor jezelf en werk eraan om jezelf te verbeteren.

Onthoud dat feedback eigenlijk een cadeautje is dat je helpt om te groeien en bloeien. Het is een kans om jezelf beter te leren kennen en te veranderen in een verbeterde versie van jezelf. Gebruik de tips hierboven om effectief met feedback om te gaan en te groeien in zowel persoonlijk als professioneel opzicht!

Tips voor omgaan met feedback

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken