Presenteren: de één draait er zijn hand niet voor om, terwijl anderen er 's nachts van wakker liggen. Voor de laatste groep willen we graag wat zorgen wegnemen, want presenteren kun je leren! In dit blogartikel lees je hoe je een goede presentatie maakt, wat je kunt doen om beter te presenteren en wat je vooral ook niet moet doen.
Inhoud presentatie
Het doel van een presentatie is dat je jouw klasgenoten iets bijbrengt over een onderwerp waarin jij je hebt verdiept. Het kan een presentatie over jezelf zijn, of bijvoorbeeld over jouw profielwerkstuk. Je kunt een presentatie het beste opdelen in drie stukken: het begin, het midden en het einde.
Hoe begin je een presentatie?
Als je op de basisschool hebt moeten presenteren, herken je vast wel de volgende zin die iedereen gebruikte: "Welkom bij mijn presentatie, vandaag ga ik het hebben over … ". Dat is niet per sé fout, maar je gaat er geen extra punten mee scoren en je zult er ook geen aandacht mee trekken. Wat kan je dan wel doen? Je kunt beginnen met het stellen van een vraag. Een voorbeeld: stel, jouw presentatie gaat over klimaatverandering. Een vraag die je dan zou kunnen stellen is: "Weten jullie nog dat er in 2021 enorme wateroverlast was in Limburg?" of "Horen jullie ook steeds al die nieuwsberichten over natuurbranden in Zuid-Europa?". Je zorgt er met zo'n vraag voor dat jouw publiek gelijk gaat nadenken, waardoor ze betrokken raken bij jouw verhaal.
Je kunt ook beginnen met een anekdote. Dat is een kort verhaal, dat grappig of opvallend is en gaat over iets dat jij zelf hebt meegemaakt of door iemand anders. Je kunt dit zien als een vorm van storytelling, waarbij je mensen meeneemt in je verhaal en inspeelt op hun emoties.
Als het bij jouw presentatie onderwerp past, kun je ook beginnen met een (korte) boeiende video. Zoals wij natuurlijk weten, kun je met video's heel goed de aandacht trekken ;). Let er wel op dat het een kort fragment is en dat de inhoud echt iets toevoegt aan wat jij wil vertellen.
Het midden van een presentatie
Als de introductie van jouw onderwerp erop zit, kom je bij het midden - de kern - van jouw presentatie. Dit is het grootste stuk, waarin je vooral veel uitleg geeft. Vind je het moeilijk om te bepalen wat belangrijk is? Probeer dan vragen op te stellen. Als we weer teruggaan naar het voorbeeld over klimaatverandering, dan kun je de volgende vragen bedenken:
- Wat is klimaatverandering?
- Waardoor ontstaat klimaatverandering?
- Hoe ernstig is klimaatverandering?
- Wat kunnen we doen om klimaatverandering tegen te gaan?
Dat geeft al wat duidelijkheid en zorgt er gelijk voor dat je een goede volgorde aanhoudt. Je kunt namelijk niet beginnen met de maatregelen tegen klimaatverandering voordat je hebt uitgelegd wat het is en waardoor het ontstaat. Om de aandacht van jouw klasgenoten vast te houden en jouw verhaal sterker te maken, kun je het ondersteunen met afbeeldingen, tabellen en grafieken. Dat zorgt er ook nog eens voor dat hun ogen niet constant op jou gericht zijn!
Einde presentatie
Om een goede indruk achter te laten, is het belangrijk om jouw presentatie sterk af te sluiten. In het slot benadruk je daarom de belangrijkste punten uit jouw verhaal. Je trekt conclusies, of in ieder geval één eindconclusie. Let op dat je geen nieuwe informatie toevoegt in het slot: het moet een korte samenvatting zijn van wat je eerder duidelijk hebt uitgelegd. Je kunt afsluiten door jouw klasgenoten te bedanken voor hun aandacht en te vragen of er nog vragen zijn.
Tips om beter te presenteren
1. Probeer vertrouwen te hebben in een goede afloop
Het doel van presenteren is vaak om mensen te informeren of om hen te overtuigen van jouw standpunt. In beide gevallen is het niet zo handig als je heel onzeker en twijfelend overkomt. Als je tegen het presenteren op ziet, gebeurt het soms dat je allerlei doemscenario's bedenkt. Dat helpt niet! Probeer daarom om jezelf een beetje op te peppen en er vanuit te gaan dat het allemaal goed gaat komen.
2. Zorg voor een goede voorbereiding
Weet je van jezelf dat je niet zo goed bent in presenteren? Zorg er dan in ieder geval voor dat je op tijd begint met het voorbereiden van jouw presentatie. Dat kan een deel van de stress wegnemen: je hebt er immers alles aan gedaan om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.
3. Oefenen!
Oefening baart kunst: dat is niet voor niets een bekende uitspraak! Door veel te oefenen raak je steeds meer vertrouwd met het hardop uitspreken van je tekst. Je merkt daardoor waar nog verbeterpunten zijn en welk gedeelte van de presentatie je nog iets meer door moet nemen. Het kan ook helpen om voor verschillende mensen te presenteren.
4. Probeer enthousiasme uit te stralen
Heb je echt een hekel aan presenteren? Probeer om dat niet te laten zien! Natuurlijk, het is vervelend, maar je moet er even doorheen. Het komt jouw presentatie niet ten goede als je met een gezicht als een oorwurm voor de klas staat en op een verveelde toon jouw ingestudeerde tekst op dreunt.
5. Check van te voren wat de omstandigheden zijn
Bij een goede voorbereiding hoort ook het controleren van de regels en mogelijkheden. Hoe lang moet de presentatie bijvoorbeeld zijn? Is er een computer, of moet je er zelf een meenemen? Kan jouw laptop aangesloten worden op de beamer, of heb je nog een adapter nodig? Als je al zenuwachtig bent, kun je stress verminderen door dit soort dingen van te voren uit te zoeken.
6. Maak een presentatie met veel verschillende dia's
Word je er zenuwachtig van als iedereen naar jou kijkt? Probeer de aandacht dan van jezelf naar het scherm achter je te verplaatsen door veel verschillende dia's te maken. Dit zorgt gelijk voor een handleiding voor jouw verhaal, zodat je niet zo snel iets vergeet en je alles in de juiste volgorde vertelt. Let er wel op dat je er niet teveel tekst op zet: het verhaal moet van jou komen, en dat ondersteun je met beelden en steekwoorden. Het is niet de bedoeling dat jouw publiek alle tekst te zien krijgt.
7. Maak een mooie presentatie
Het draait natuurlijk om wat je vertelt, maar je kunt jouw verhaal sterker maken door te zorgen voor een presentatie die er mooi uitziet. Kies daarom niet voor een standaard opmaak. Ben je niet zo creatief of heb je geen inspiratie? Zoek dan naar goede voorbeelden op pinterest!
8. Doe ontspanningsoefeningen
Ben je heel erg zenuwachtig voor jouw presentatie? Probeer dan ontspanningsoefeningen te doen. Je kunt daar een app voor downloaden - zoek bijvoorbeeld op mindfulness -, of een podcast opzoeken. Vind je mindfulness of mediteren net iets te ver gaan? Dan kun je ook beginnen met simpele ademhalingsoefeningen. Een rustige ademhaling zorgt ervoor dat jouw stressniveau omlaag gaat.
9. Draag verzorgde, maar ook comfortabele kleding
Het spreekt voor zich dat je er verzorgd uit moet zien wanneer je iets presenteert. Dat wil niet zeggen dat je compleet in een driedelig pak of met hoge hakken aan voor de klas moet gaan staan. Het is namelijk ook belangrijk dat jij je op je gemak voelt. Als je al nerveus bent en je je dan ook nog eens ongemakkelijk voelt in je kleding, kan dat averechts werken.
10. Vergeet niet om adem te halen
Wanneer je gestrest bent, gaat je ademhaling vaak sneller. Je merkt dan dat je vanuit je borst ademt, in plaats van vanuit je buik. Het kan zijn dat je tijdens het presenteren dan snel buiten adem bent, terwijl je dat normaal gesproken niet hebt. Merk je dit? Neem dan even een korte adempauze. Het is helemaal niet erg om een paar seconden stil te zijn. Je kunt ook even snel een slokje water nemen.
Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen
- Goedkoper dan bijles
- Scoor gemiddeld een punt hoger!
- Gecontroleerd door docenten
- Slechts €99,- voor alle vakken