Profielwerkstuk maken: hoe pak je dat aan?

Door Frida
2022-09-29 in Leertips

In je examenjaar moet je naast alle toetsen óók nog eens een profielwerkstuk maken. Daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten. Maar geen stress: door dit blogartikel te lezen kom je alles te weten over dit eindwerkstuk!

Wat is een profielwerkstuk?

Je kunt het profielwerkstuk, ook wel PWS genoemd, zien als een groot werkstuk. In principe kies je een onderwerp dat bij één vak hoort, maar soms kan het onderwerp ook vakoverstijgend zijn. Dat betekent dat het bij meerdere vakken past. Het onderwerp van je profielwerkstuk moet in ieder geval wel passen bij een vak dat in jouw profiel valt.

Profielwerkstuk onderwerp zoeken

Profielwerkstuk: onderwerp zoeken

Juist doordat je bijna alles kunt kiezen, kan het erg lastig zijn om een goed onderwerp voor jouw profielwerkstuk te vinden. Wij hebben dit onderdeel besproken in een uitlegvideo, maar we zullen het hier ook nog even op een rijtje zetten. Want hoe begin je en waar moet je op letten?

Wat vind jij interessant?

Het profielwerkstuk is behoorlijk groot en je moet er dus ook veel tijd aan besteden. Het is daarom erg belangrijk dat je een onderwerp kiest waar jij je lang mee bezig kunt houden. Als je het onderwerp niet interessant vindt, zal het heel moeilijk zijn om motivatie op te brengen om ermee aan de slag te gaan.

Weet je niet zo goed wat je boeiend vindt? Probeer dan een lijstje te maken, of praat erover met vrienden of familie. Soms weten zij ineens iets te benoemen waar je zelf nog niet aan had gedacht. Je kunt ook opzoeken waar je afgelopen tijd naar hebt gekeken, geluisterd of gelezen. Misschien heb je een podcast beluisterd die je aan het denken heeft gezet, of heb je een documentaire gezien die jouw interesse heeft gewekt.

Wat is de opdracht van school?

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat de opdracht van jouw school precies is; dat kan per school verschillen. Check daarom altijd aan welke eisen jouw profielwerkstuk moet voldoen, zodat je voorkomt dat je met een idee komt dat niet uitvoerbaar is.

Wat past bij jouw vervolgopleiding?

Weet je al wat je straks wil gaan studeren? Dan kun je misschien een onderwerp bedenken dat bij jouw gewenste vervolgopleiding past. Je komt er op die manier gelijk achter of je het echt zo interessant vindt als je van te voren denkt. Let er wel op dat het onderwerp dat je kiest niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk is. Je moet er tenslotte wel voldoende informatie over kunnen vinden.

Wat zijn jouw interesses?

Hoe ziet een profielwerkstuk eruit?

Het profielwerkstuk wordt altijd op een bepaalde manier opgebouwd. Hoewel daar ook veel verschil in zit - ieder PWS is natuurlijk anders -, kun je er wel vanuit gaan dat de volgende onderdelen sowieso terug moeten komen:

- Voorblad / titelpagina

- Voorwoord. Let op: het voorwoord komt nog vóór de inhoudsopgave! In het voorwoord schrijf je waarom je voor het onderwerp van jouw profielwerkstuk hebt gekozen.

-Inhoudsopgave

-Inleiding. In de inleiding laat je de lezer kennis maken met het onderwerp. Je vertelt alvast een aantal constateringen die je gedaan hebt. Dit wil zeggen dat je vertelt wat jou, tijdens jouw onderzoek, is opgevallen. Aan de hand van deze constateringen kun je aantonen dat het de moeite waard is om jouw onderzoek te lezen. Je formuleert daarna namelijk deelvragen. Een voorbeeld: stel, je doet onderzoek naar vleesconsumptie in Nederland. Je constateert dan misschien dat de afgelopen jaren steeds meer mensen minder vlees zijn gaan eten. Een deelvraag kan dan zijn: waarom neemt de vleesconsumptie af? Of: wat zijn de gevolgen van afnemende vleesconsumptie op het gebied van klimaatverandering, algemene gezondheid of economie?

-Hoofdvraag en deelvragen. De hoofdvraag is de belangrijkste vraag van het PWS. In jouw werkstuk werk je toe naar het beantwoorden van deze vraag. De hoofdvraag moet aan een aantal eisen voldoen; het moet bijvoorbeeld specifiek geformuleerd worden. Bekijk ook de uitlegvideo over de opbouw van een profielwerkstuk om hier meer over te leren!

-Conclusie. In de conclusie benoem je nog eens wat je onderzocht hebt. Je geeft antwoord op de door jou opgestelde deelvragen, waarna je aantoont dat al deze antwoorden samen hebben geleid tot het antwoord op de hoofdvraag. Let op: in de conclusie mag je nooit nieuwe informatie opschrijven! Het moet een samenvatting zijn van alles wat je daarvoor hebt onderzocht.

-Bronnenlijst. Je moet alles wat je opschrijft onderbouwen met bronnen. Het is erg belangrijk dat je alleen informatie van betrouwbare bronnen gebruikt! Zorg er dus ook voor dat je al tijdens jouw onderzoek alle bronnen noteert, zodat je daar niet achteraf weer opnieuw naar op zoek moet gaan. Hoe je de bronnen precies moet noteren, moet je even navragen bij jouw school. Dit kan namelijk verschillen.

-Bijlagen. In een professioneel werkstuk zet je de uitwerkingen van onderzoeken in de bijlagen. Dit kan bijvoorbeeld een transcript zijn van een interview dat je afgenomen hebt, maar ook tabellen en grafieken horen in de bijlagen thuis.

gebruik goede bronnen

Hoe lang moet een profielwerkstuk zijn?

Hoe lang jouw profielwerkstuk moet zijn, is afhankelijk van jouw school. Iedere school hanteert andere richtlijnen. Je kunt dit dus het beste even navragen bij jouw leraar of school, als het nog niet duidelijk is. Let op: meestal tel je de bijlagen niet mee als het gaat om het minimum/maximum aantal pagina's. Controleer dat even, zodat je straks niet veel te weinig hebt!

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken