Containmentpolitiek : uitleg

Bij het vak geschiedenis kom je vroeg of laat het begrip containmentpolitiek tegen. Containmentpolitiek wordt ook wel indammingspolitiek genoemd en beschrijft het buitenlandse beleid van Amerika onder leiding van president Harry Truman (1947).

Wat is containmentpolitiek?

De containmentpolitiek was een strategie die door de Amerikanen werd ingezet tijdens de Koude Oorlog. De Koude Oorlog is de periode na de Tweede Wereldoorlog (1945-1990), waarin een niet gewapend conflict bestond tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie (en hun bondgenoten). Het was een strijd die voornamelijk ging om het communisme versus het kapitalisme. De betekenis van 'containment' is indamming; vandaar dat het ook indammingspolitiek genoemd wordt. Het doel van de containmentpolitiek was dus om de verspreiding van het communisme tegen te gaan.

De containmentpolitiek was onderdeel van de politieke strategie die president Truman lanceerde. Deze strategie wordt de Trumandoctrine genoemd. Harry Truman volgde de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt op, die in 1945 overleed.

De Trumandoctrine

De Trumandoctrine hield in dat Amerika Europese landen steun aanbood omdat zij 'bedreigd werden door het communisme'. Het ging voornamelijk om militaire steun, die als eerste aan Griekenland en Turkije werd aangeboden. De aankondiging van dit plan wordt gezien als het startschot van de Koude Oorlog. Een ander onderdeel van de Truman doctrine was het Marshallplan.

Marshallplan

Het Marshallplan was bedacht door George Marshall en werd in juni 1947 geïntroduceerd. Door de Tweede Wereldoorlog waren veel Europese landen arm geworden. Daardoor waren ze kwetsbaar en meer vatbaar voor het communisme, dacht de VS. De Verenigde Staten wilden dit tegengaan door financiële hulp te bieden aan deze landen. Ook Oost-Europese landen en zelfs de Sovjet-Unie mocht hier aanspraak op maken. In de praktijk bleek echter dat vooral West-Europese landen deze steun aannamen.

Containmentpolitiek buiten Europa

In eerste instantie was de containmentpolitiek van Truman alleen gericht op Europa. Vanaf 1950 veranderde dat. De aanleiding hiervoor was dat Mao Zedong een revolutie begon en de Volksrepubliek China uitriep. Dwight Eisenhower kwam als reactie daarop met de dominotheorie. De gedachte daarachter was dat als één Aziatisch land communistisch werd, alle buurlanden ook communistisch zouden worden.

Wat waren de gevolgen van de containmentpolitiek?

  • Een belangrijk gevolg van de containmentpolitiek en de overkoepelende Truman doctrine was dat Amerika zich daarmee actief bemoeide met de strijd tegen het communisme en de Koude Oorlog.
  • Een gevolg van de dominotheorie was dat Amerika zich ging bemoeien met de Koreaanse Oorlog (1950 - 1953) en de Vietnamoorlog (1957-1975).
  • Het gevolg van het Marshallplan was dat West-Europese landen vrij snel heropgebouwd konden worden na de Tweede Wereldoorlog en dat zij economisch sterker stonden.

Video's over containmentpolitiek

Wil je meer weten over alles rondom de containmentpolitiek? Vind je het makkelijker om naar een uitleg te luisteren dan het te lezen? Bekijk dan onze uitlegvideo's voor geschiedenis! Belangrijke video's over dit onderwerp zijn Marshallhulp, Berlijnse Blokkade, Koreaanse Oorlog & Vietnam (vmbo-t), Oorzaken Koude Oorlog, kapitalisme en communisme (vmbo-t), Einde Tweede Wereldoorlog en het begin van de Koude Oorlog (havo - ook voor vwo) en Dekolonisatie en Kapitalisme & Communisme (Kenmerk 45 & 46) (vwo - ook voor havo)