Covalente bindingen : uitleg

Bij het vak scheikunde kom je vroeg of laat het begrip “covalente bindingen” tegen. Op deze pagina, en met behulp van onze uitlegvideo’s voor scheikunde, leer je wat covalente bindingen zijn, waar ze uit bestaan en waarom ze belangrijk zijn.

Wat zijn covalente bindingen?

Covalente bindingen zijn een soort chemische bindingen die ervoor zorgen dat atomen samenwerken door hun elektronen te delen. Ze zijn als een soort "chemische handdruk" tussen atomen, waarbij ze elkaar vasthouden om stabiele moleculen te vormen. Laten we dit eens verder bekijken.

Wat zijn atomen?

Atomen zijn de bouwstenen van alles om ons heen, zoals water, lucht en zelfs onze eigen lichamen. Elk atoom heeft een kern in het midden, bestaande uit positief geladen protonen en neutraal geladen neutronen, omgeven door negatief geladen elektronen die in banen rond de kern draaien.

In sommige gevallen hebben atomen een dringende behoefte om een ​​stabiele situatie te bereiken, vergelijkbaar met hoe wij in ons dagelijks leven streven naar evenwicht en stabiliteit. Atomen doen dit door hun buitenste elektronenschil te vullen, wat meestal acht elektronen betekent. Wanneer een atoom niet genoeg elektronen heeft om deze "magische acht" te bereiken, kan het proberen elektronen te lenen of te delen met andere atomen. Hier komt de covalente binding om de hoek kijken.

Covalente binding: voorbeeld

Stel je twee atomen voor die een covalente binding willen vormen. Ze besluiten om elk één elektron te delen, om aan hun behoefte van acht elektronen te voldoen. Dit delen van elektronen zorgt ervoor dat de atomen aan elkaar vastzitten. Ze hebben nu allebei acht elektronen in hun buitenste schil, waardoor ze stabiele atomen zijn.

Polaire covalente binding

Dit delen van elektronen is echter niet altijd perfect gelijk. Soms kan het ene atoom meer aantrekkingskracht uitoefenen op de gedeelde elektronen dan het andere atoom, waardoor het iets negatiever geladen wordt. Het andere atoom wordt dan dus iets positiever geladen. Dit noemen we een polaire covalente binding, omdat er een soort "pool" van lading ontstaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld in watermoleculen, waar zuurstof een sterker verlangen heeft naar elektronen dan waterstof.

Niet-polaire covalente binding

In andere gevallen kunnen atomen de elektronen gelijkmatig delen, zodat geen van beide atomen een sterkere aantrekkingskracht heeft. Dit noemen we een niet-polaire covalente binding, omdat er geen pool van lading ontstaat. Een voorbeeld hiervan is zuurstofmoleculen, waar beide zuurstofatomen hun elektronen gelijkmatig delen.

Waarom zijn covalente bindingen belangrijk?

Covalente bindingen zijn essentieel voor het vormen van allerlei soorten stoffen. Ze helpen bij het maken van eenvoudige moleculen, zoals water en zuurstof, maar ook complexe moleculen, zoals DNA en eiwitten. Zonder covalente bindingen zouden atomen niet in staat zijn om samen te komen en de grote verscheidenheid aan materialen en levende wezens te vormen die we om ons heen zien. Dus, de volgende keer dat je een glas water drinkt of ademhaalt, onthoud dan dat covalente bindingen het allemaal mogelijk maken!

Meer over covalente bindingen

Wil je meer weten over covalente bindingen en onderwerpen die daarmee te maken hebben? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor scheikunde! Video’s waarin covalente bindingen besproken worden zijn bijvoorbeeld Chemische bindingen en faseovergangen (havo en vwo), Geleidbaarheid, reactiviteit en vervormbaarheid (havo en vwo) en Molecuulstructuren (havo en vwo).