Bij het vak scheikunde en bij NaSk 2 komt het begrip “elektrolyse” naar voren. Maar, wat is dat nu precies, en waarvoor wordt het gebruikt? Dat en meer leggen we je uit op deze pagina, en je kunt er natuurlijk over leren met onze uitlegvideo’s!
Stel je voor dat je een glas water hebt. Nu wil je dat het water zich in zuurstof en waterstof splitst; de twee elementen waaruit water bestaat. Maar hoe doe je dat? Dit is waar elektrolyse in het spel komt.
Elektrolyse is wat er gebeurt wanneer je elektriciteit door een vloeistof of een gesmolten stof stuurt. Laten we ons concentreren op water (H2O). Water bestaat uit waterstof (H) en zuurstof (O). Normaal gesproken blijven deze twee elementen samen als water, maar als we elektriciteit door water leiden, kunnen we ze scheiden.
Dit gebeurt in een speciaal apparaat dat een elektrolyse-cel wordt genoemd. De cel heeft twee elektroden, één positief geladen (anode genoemd) en één negatief geladen (kathode genoemd), die ondergedompeld zijn in water. Wanneer we de elektriciteit inschakelen, gebeuren er interessante dingen bij de elektroden.
Aan de positief geladen elektrode (de anode) gebeurt er iets met de zuurstof in het water. De zuurstofatomen verliezen elektronen en worden zuurstofgas (O2). Dit gas bubbelt op en wordt verzameld.
Aan de negatief geladen elektrode (de kathode) gebeurt er iets met de waterstof in het water. De waterstofatomen krijgen elektronen en vormen waterstofgas (H2). Dit gas bubbelt ook op en wordt verzameld.
Dus, door elektrolyse, hebben we water gesplitst in zuurstofgas aan de ene kant en waterstofgas aan de andere kant.
Elektrolyse wordt niet alleen gebruikt om water te splitsen. Het wordt ook gebruikt om andere stoffen te scheiden. Bijvoorbeeld: als we een zoutoplossing hebben (water met zout erin opgelost) en we passen elektrolyse toe, dan kunnen we het zout in zijn componenten splitsen: natrium (Na) aan de ene kant en chloor (Cl) aan de andere kant.
Elektrolyse opent de deur naar allerlei interessante toepassingen. Zo kan het worden gebruikt om waterstof te produceren: een schone brandstof voor auto's en bussen. Het kan ook worden gebruikt om metalen te winnen uit hun ertsen, wat belangrijk is voor verschillende industriële processen.
Wil je nog meer te weten komen over elektrolyse? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor scheikunde en NaSk 2! Video’s waarin dit onderwerp besproken wordt zijn bijvoorbeeld Zure en basische oplossingen (vmbo-t), Ontledingsreacties (vmbo-t), Elektrolyse deel 1 (vwo) en Elektrolyse deel 2 (vwo).