Stel je voor dat je een heerlijke kom tomatensoep voor je hebt. Je ziet kleine druppeltjes olie drijven op het oppervlak. Maar hoe kunnen olie en water samen in één kom zijn? Dat is waar emulsies om de hoek komen kijken! Op deze pagina vind je meer informatie over dit begrip, maar je kunt natuurlijk ook onze uitlegvideo’s voor NaSk 2 en/of scheikunde bekijken!
Emulsies zijn een soort mixen in de wereld van de scheikunde. Ze ontstaan wanneer twee vloeistoffen die normaal gesproken niet met elkaar willen mengen, toch een manier vinden om dat te doen. Neem bijvoorbeeld olie en water. Normaal gesproken zouden ze elkaar ontlopen, maar in een emulsie vinden ze een manier om samen te komen.
Het geheim achter emulsies zijn kleine, piepkleine deeltjes die 'emulgatoren' worden genoemd. Door hun speciale structuur kunnen ze zich tussen de twee vloeistoffen, zoals in ons voorbeeld olie en water, nestelen en helpen ze om ze samen te houden.
Wanneer je bijvoorbeeld een dressing maakt voor een salade, voeg je vaak azijn (waterig) toe aan olie. Maar zonder een emulgator zouden ze gewoon van elkaar afdrijven. Voeg echter een beetje mosterd toe aan de mix, en plotseling kun je zien hoe ze zich vermengen tot een romige dressing! Dat komt omdat de mosterd fungeert als een emulgator, waardoor de olie en het water vrienden worden.
Emulsies zijn overal om ons heen. Denk aan mayonaise, lotion, verf en zelfs melk! Wanneer je een cappuccino drinkt, zie je kleine belletjes melk in je koffie zweven. Dat zijn ook emulsies in actie.
Emulsies zijn niet altijd stabiel. Soms, als je een emulsie te lang laat staan, zullen de twee vloeistoffen zich weer van elkaar scheiden. Dat is waarom je soms moet schudden voordat je een dressing gebruikt of waarom sommige sauzen na verloop van tijd dikker worden.
Wil je nog meer te weten komen over emulsies en andere onderwerpen die daarmee te maken hebben? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor NaSk 2 en/of scheikunde! Video’s waarin emulsies besproken worden zijn onder andere Zuivere stoffen en mengsels (vmbo-t), Stoffen en mengsels (havo en vwo) en Hard water (vwo).