Suspensie

Bij de vakken scheikunde en NASK kom je vanzelf het begrip “suspensie” tegen. Maar wat is dat nu precies, hoe herken je een suspensie en wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een oplossing en een suspensie? Dat en meer leer je op deze pagina, en natuurlijk door te leren met onze uitlegvideo’s voor NASK 2 en scheikunde!

Wat is een suspensie?

Een suspensie is een mengsel waarbij kleine vaste deeltjes in een vloeistof zweven. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar je komt het dagelijks tegen. Denk bijvoorbeeld aan modderig water, jus d'orange met pulp of verf. Bij een suspensie blijven de vaste deeltjes niet opgelost in de vloeistof, zoals suiker in thee, maar blijven ze zweven. Dit maakt een suspensie een heterogeen mengsel, wat betekent dat je de verschillende onderdelen kunt onderscheiden.

Hoe herken je een suspensie?

Een suspensie ziet er meestal troebel uit. Dit komt doordat de vaste deeltjes het licht verstrooien. Als je een glas jus d'orange met pulp tegen het licht houdt, kun je zien dat het niet doorzichtig is. De kleine stukjes vruchtvlees verstrooien het licht, waardoor je het mengsel niet helder kunt zien.

Wat gebeurt er als je een suspensie laat staan?

Een belangrijk kenmerk van een suspensie is dat de vaste deeltjes na verloop van tijd naar de bodem zakken. Dit komt door de zwaartekracht. Als je een fles jus d'orange een tijdje laat staan, zie je dat de pulp naar de bodem zakt. Om het weer een suspensie te maken, moet je de fles schudden. Door te schudden, meng je de vaste deeltjes weer met de vloeistof.

Hoe maak je een suspensie?

Een suspensie maken is heel simpel. Stel je voor dat je cacao en melk mengt. Als je het mengt, zie je dat de cacaopoeder door de melk zweeft. Dit is een suspensie. De melk kan het poeder niet volledig oplossen, dus de cacao blijft als kleine deeltjes in de melk drijven.

Toepassingen van suspensies

Suspensies worden vaak gebruikt in de industrie en het dagelijks leven. In de verfindustrie bijvoorbeeld, zijn suspensies belangrijk omdat de pigmenten in de verf niet opgelost zijn, maar als fijne deeltjes in de vloeistof zweven. Hierdoor krijgt de verf zijn kleur. Ook medicijnen kunnen suspensies zijn, vooral als het medicijn niet oplosbaar is in water. Deze medicijnen moet je vaak goed schudden voor gebruik.

Verschil tussen suspensie en oplossing

Een suspensie is anders dan een oplossing. Bij een oplossing lossen de vaste stoffen op in de vloeistof en worden ze onzichtbaar, zoals zout in water. In een oplossing kun je de vaste stof niet meer zien, terwijl je in een suspensie de vaste deeltjes wel kunt zien.

Suspensie: samengevat

Samenvattend is een suspensie een mengsel van kleine vaste deeltjes die in een vloeistof zweven. Het is een heterogeen mengsel dat na een tijdje kan ontmengen, waarbij de vaste deeltjes naar de bodem zakken. Suspensies zijn alledaags en worden vaak gebruikt in verschillende toepassingen, van voedsel tot verf en medicijnen.

Meer leren over suspensies

Wil je nog meer te weten komen over suspensies en andere onderwerpen die daarmee te maken hebben? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor scheikunde en NASK! Een video waarin suspensies besproken wordt is bijvoorbeeld: Zuivere stoffen en mengsels (vmbo-t), Stoffen en mengsels (havo en vwo) en Scheidingsmethodes (havo en vwo)