Urbanisatie

Heb jij aardrijkskunde in jouw vakkenpakket? Dan heb je vast al eens van het begrip urbanisatie gehoord. Urbanisatie wordt ook wel verstedelijking genoemd en gaat over de trek van mensen vanuit dunbevolkte gebieden naar dichtbevolkte gebieden.

Wat is urbanisatie?

Al tientallen jaren zien we wereldwijd een trend in de bevolkingsspreiding: steeds meer mensen trekken van dunbevolkte gebieden, zoals het platteland, naar dichtbevolkte gebieden, zoals steden. Deze cijfers worden bijgehouden en uitgedrukt in procenten. Dit noemen we de urbanisatiegraad. Stel dat in Nederland de helft van de bevolking in steden woont, dan is de urbanisatiegraad dus 50%.

De snelheid waarmee deze trend zich voortzet wordt bijgehouden en genoteerd als het urbanisatietempo. Dat wordt uitgedrukt in percentage per jaar. Daarnaast hebben we ook nog een term voor het omgekeerde proces; dus wanneer er meer mensen vanuit de stad naar het platteland trekken. Het begrip dat daarbij hoort is suburbanisatie.

Wat zijn de oorzaken van urbanisatie?

Er is een aantal redenen dat ervoor zorgt dat mensen geneigd zijn om naar dichtbevolkte gebieden te trekken. Hieronder zie je de meest voorkomende:

#1 Meer werkgelegenheid

Over het algemeen is er in een dichtbevolkt gebied meer werkgelegenheid. Er zijn meer bedrijven gevestigd en er staan meer fabrieken. Tegelijkertijd zijn er op het platteland steeds minder mensen nodig, onder andere door de mechanisatie in de landbouw. Er zijn minder mensen nodig om hetzelfde resultaat te krijgen.

#2 Meer voorzieningen

In een stedelijke omgeving zijn over het algemeen meer voorzieningen. Je vindt er meer sociale omgevingen, zoals cafés, restaurants en bioscopen. Daarnaast is het ziekenhuis sneller bereikbaar, rijdt het openbaar vervoer regelmatiger en zijn er meer winkels dan in dunbevolkte omgevingen. Dit kunnen allemaal redenen zijn om naar een stad te verhuizen.

#3 Mbo’s, hogescholen en universiteiten

Veel scholieren willen na de middelbare school gaan studeren. Als je al eens hebt rondgekeken voor vervolgopleidingen, is het je misschien opgevallen dat deze onderwijsinstellingen vooral in steden staan. Veel studenten willen daarom ook een kamer vinden in de stad waar zij gaan studeren. Het is voor bedrijven ook fijn dat de onderwijsinstellingen in de stad gevestigd zijn, omdat zij dan makkelijker stagiairs en/of werknemers kunnen vinden.

Meer over urbanisatie

Wil je meer weten over onderwerpen die met urbanisatie te maken hebben? Bekijk dan onze video over verstedelijking (havo of vwo), of bekijk de uitlegvideo over bevolkingsontwikkeling en ruimtegebrek (vmbo-t). Ook voor andere belangrijke onderwerpen die je moet leren voor aardrijkskunde hebben we video’s, dus neem vooral een kijkje!