Autotroof

Autotroof zijn is een belangrijke eigenschap in de biologische wereld. Het betekent dat een organisme in staat is om zijn eigen voedsel te maken. Stel je voor dat je altijd toegang hebt tot eten, waar je ook bent, zonder naar de supermarkt te hoeven gaan. Dat is precies wat autotrofe organismen in de natuur doen. Op deze pagina geven we je meer uitleg over dit begrip, maar je kunt er natuurlijk ook goed over leren met onze uitlegvideo’s voor biologie!

Autotrofen en heterotrofen

In de biologie zijn er twee belangrijke groepen organismen als het gaat om het verkrijgen van voedsel: autotrofen en heterotrofen. Laten we eens kijken naar wat autotrofen precies zijn.

Wat zijn autotrofen?

Autotrofen zijn organismen die in staat zijn om hun eigen voedsel te produceren uit eenvoudige anorganische stoffen, zoals koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), met behulp van energie uit externe bronnen. Ze vormen de basis van voedselketens en voedselwebben in ecosystemen, door middel van fotosynthese of chemosynthese. Fotosynthese is een ingewikkeld proces waarbij planten, algen en sommige bacteriën zonlicht gebruiken om hun eigen voedsel te maken.

Chlorofyl

Hoe werkt dat dan? Nou, autotrofen hebben kleine ‘fabriekjes’ in hun cellen die chlorofyl worden genoemd. Chlorofyl is een soort groen pigment dat zonlicht kan opvangen. Autotrofen gebruiken hun chlorofyl om zonlicht om te zetten in energie, net als het opladen van een batterij. Deze energie wordt dan gebruikt om kooldioxide (dat is een gas dat we uitademen) en water om te toveren in suikers en zuurstof.

Suikers

Die suikers dienen als hun voedsel. Ze gebruiken een deel ervan om te groeien, zich voort te planten en te overleven. Het andere deel van de suikers wordt opgeslagen in de plant als reservevoedsel.

Waarom zijn autotrofe organismen belangrijk?

Autotrofen vormen de basis van de voedselketen in de natuur. Als autotrofen er niet waren, zouden heterotrofen, zoals dieren en mensen, niets te eten hebben. Autotrofen zijn als de eerste schakel in een voedselketen, en al het andere leven hangt uiteindelijk van hen af.

Autotroof: samengevat

Dus, samenvattend, autotroof zijn betekent dat een organisme in staat is om zijn eigen voedsel te maken met behulp van zonlicht, koolstofdioxide en water. Ze zijn als kleine groene fabriekjes die ons allemaal van voedsel voorzien, en ze vormen de basis voor al het leven op aarde.

Meer over autotrofe organismen

Wil je nog meer te weten komen over autotrofe organismen en andere onderwerpen die daarmee te maken hebben? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor biologie! Een video waarin het begrip ‘autotroof’ besproken wordt is bijvoorbeeld Assimilatie en dissimilatie (havo en vwo).