Tijdens natuurkunde komt het begrip chemische energie ter sprake. Maar, wat is chemische energie? En waar zit het opgeslagen? Dat lees je allemaal op deze pagina! Vergeet ook niet onze uitlegvideo’s voor natuurkunde te bekijken!
Chemische energie is een soort energie die vrijkomt wanneer atomen en moleculen met elkaar reageren. Om het in eenvoudige woorden te zeggen: het is de energie die vastzit in de manier waarop de kleine deeltjes waaruit dingen zijn opgebouwd, met elkaar in elkaar grijpen.
Stel je voor dat je een blokje hout hebt. Dat blokje hout bestaat uit piepkleine deeltjes, zoals atomen en moleculen. Binnenin deze deeltjes zijn er krachten en bindingen die hen bij elkaar houden. Deze krachten zijn als kleine elastiekjes die gespannen zijn. Wanneer we het hout verbranden, laten we die elastiekjes los, en dat is waar chemische energie vrijkomt.
In veel gevallen zit er chemische energie opgeslagen in voedsel. Als je bijvoorbeeld een appel eet, bevat deze suikers en andere moleculen. Wanneer je het voedsel verteert, breekt je lichaam deze moleculen af. Hierbij komen “energie-elastiekjes” vrij, die je lichaam gebruikt om te bewegen, te groeien en warm te blijven.
Een ander voorbeeld is benzine in een auto. Benzine bestaat uit verschillende koolwaterstoffen, die weer uit atomen en moleculen bestaan. Wanneer je benzine verbrandt in de motor van een auto, laat je als het ware de energie-elastiekjes in de moleculen los. Deze vrijgekomen energie drijft de auto aan.
Chemische energie kan ook worden overgedragen. Denk aan batterijen. In een batterij zijn er chemische reacties gaande die elektronen loslaten. Deze elektronen vormen een stroom die we kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een zaklamp te laten branden. Dus zelfs als de chemische energie niet altijd in vlammen en vuur verandert, is het er nog steeds en kan het worden omgezet in andere vormen van energie.
Het begrijpen van chemische energie helpt ons niet alleen bij het verklaren waarom dingen branden of bewegen, maar ook bij het vinden van manieren om energie op te slaan en te gebruiken op manieren die efficiënt en duurzaam zijn voor onze planeet.
Wil je meer te weten komen over chemische energie en andere onderwerpen die daarmee te maken hebben? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor natuurkunde! Video’s waarin chemische energie besproken wordt zijn bijvoorbeeld: Energie (havo en vwo), Mechanische energievormen (opgaven) (havo en vwo)