Comecon is een belangrijk begrip voor het vak geschiedenis. Waar staat Comecon voor? En wie waren de belangrijkste leden? Dat leer je natuurlijk allemaal op deze pagina, en op de geschiedenis pagina waar alle uitlegvideo’s staan!
De Comecon, voluit de "Raad voor wederzijdse economische hulp", was een organisatie die ontstond tijdens de Koude Oorlog. De Comecon werd opgericht in 1949 en had als voornaamste doel de economische samenwerking tussen socialistische landen in Oost-Europa te bevorderen. De landen die lid waren van de Comecon werkten samen om hun economieën te versterken en onderlinge handel te bevorderen.
De leden deelden informatie, technologie en middelen om elkaar te helpen bij de ontwikkeling van hun industrieën en infrastructuur. De Comecon was opgericht als tegenhanger van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en later de Europese Economische Gemeenschap (EEG) in het westen.
De belangrijkste leden van de Comecon waren de Sovjet-Unie, Oost-Duitsland, Polen, Tsjecho-Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Mongolië en Cuba. Elk land had zijn eigen sterke punten en specialisaties, en de samenwerking moest ervoor zorgen dat de economieën van deze landen elkaar aanvulden.
De Comecon was niet alleen gericht op economische samenwerking, maar ook op politieke en militaire samenwerking tussen de leden. De organisatie wilde een gezamenlijk front vormen tegen de invloed en druk van de westerse landen, vooral de Verenigde Staten en hun bondgenoten.
Hoewel de Comecon als eerst enige economische vooruitgang in de deelnemende landen bracht, waren er ook uitdagingen. De planeconomieën van de lidstaten bleken niet zo flexibel en efficiënt als de markteconomieën. Bovendien zorgde de dominantie van de Sovjet-Unie ervoor dat sommige landen zich beperkt voelden in hun economische besluitvorming.
Met het einde van de Koude Oorlog en de ineenstorting van het socialistische blok in Oost-Europa in de jaren 1989-1991, verloor de Comecon zijn betekenis en werd het uiteindelijk ontbonden. De voormalige leden begonnen over te schakelen naar markteconomieën en zochten naar nieuwe manieren van samenwerking in het veranderende geopolitieke landschap. Meer hierover leer je met de uitlegvideo De val van het communisme en de groei van de markteconomie (vmbo-tl/gl).
In eenvoudige woorden was de Comecon een samenwerkingsorganisatie tussen socialistische landen tijdens de Koude Oorlog. Ze werkten samen op economisch, politiek en militair gebied, maar de organisatie verloor haar relevantie met de ineenstorting van het socialistische blok en de overgang naar markteconomieën in de jaren 1990.
Wil je meer te weten komen over de Comecon en andere onderwerpen die daarmee te maken hebben? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor geschiedenis! Video’s waarin de Comecon besproken wordt zijn bijvoorbeeld: Economische verdragen (EGKS en EEG) (vmbo-basis en vmbo-kader) en Nieuwe verdragen, de VN en dekolonisatie (vmbo-tl/gl).