Op school kom je heel veel dingen te weten, maar er zijn ook genoeg dingen die je daar niet leert. Wij vroegen jullie daarom: over welke onderwerpen zou je meer willen weten? Eén van de dingen die genoemd werden, was wat er allemaal verandert wanneer je 18 wordt. Dat lees je daarom in dit artikel.
Wat moet je regelen als je 18 wordt?
Op je 18e verandert er veel, omdat je dan door de Nederlandse overheid als volwassen wordt gezien. Je bent officieel geen kind meer en daarom wordt er van je verwacht dat je dingen nu zelf gaat regelen. Je kunt hierbij denken aan het regelen van zorgtoeslag, belastingaangifte doen en een DigiD aanvragen. Er komen ook leuke dingen bij kijken, waarvoor je niets hoeft te doen. Denk maar aan dat je vanaf je 18e zonder begeleiding mag autorijden – als je tenminste je rijbewijs al gehaald hebt 😉 -, zelf legaal alcohol mag kopen en je voor het eerst mag gaan stemmen. Hieronder lees je wat je wél zelf moet regelen.
Digi-d aanvragen
DigiD staat voor Digitale Identiteit en is dus eigenlijk een soort online ID-kaart, die je gebruikt om dingen veilig online te regelen. Je hebt een DigiD nodig om verschillende zaken met de overheid te regelen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar gelukkig valt dat mee. Je gebruikt DigiD onder andere om je in te schrijven voor een opleiding, om berichten van de belastingdienst te bekijken en om je aan te melden als donor. Een DigiD aanvragen kan via hun website.
Een zorgverzekering afsluiten
In Nederland is het hebben van een basis zorgverzekering voor iedereen verplicht. Tot je 18e is het gratis, daarna moet je premie betalen. Dat gaat op de eerste maand na je 18e verjaardag in. Ook geldt het eigen risico vanaf dat moment. Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen vóórdat de verzekeraar de zorgkosten vergoedt. Dat geldt alleen voor de basisverzekering en niet voor aanvullende verzekeringen. Ook is er zorg waarvoor je geen eigen risico hoeft te betalen, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Je mag zelf kiezen welke zorgverzekering je wil en welk pakket je kiest. Je zou kunnen zoeken naar zorgverzekeringen die speciaal op jongeren en studenten gericht zijn.
Zorgtoeslag aanvragen
Vanaf je achttiende moet je dus betalen voor en zorgverzekering. Gelukkig kun je vanaf die leeftijd ook zorgtoeslag aanvragen. Zorgtoeslag is eigenlijk een bijdrage die je krijgt om de zorgpremie en het eigen risico te kunnen betalen. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt hangt af van je inkomen en je leefsituatie. Als je op jezelf woont, krijg je bijvoorbeeld meer geld dan als je thuis woont.
Het aanvragen van zorgtoeslag doe je via de website van de Belastingdienst. Let op: hier heb je dus een DigiD voor nodig! Zoals we net al zeiden hangt de hoogte van jouw zorgtoeslag af van je inkomen en leefsituatie. Je moet het daarom ook aangeven als daar iets in verandert, bijvoorbeeld als je uit huis gaat of meer gaat verdienen. Als je dat niet doet, kan het zijn dat je later iets terug moet betalen.
Donorregistratie invullen
Nadat je achttien bent geworden krijg je een brief over donorregistratie. In het donorregister laat je vastleggen wat jouw keuzes over orgaandonatie zijn. Je bent niet verplicht om dit in te vullen, maar het is wel handig om erover na te denken. Als je niets invult, geef je daarmee namelijk automatisch toestemming. Wil je dit niet, of wil je liever dat jouw nabestaanden dit voor jou beslissen? Dan kun je dat aangeven. Je kunt je keuzes later altijd nog wijzigen!
Een eigen bankrekening openen
Vanaf je 18e kun je zonder toestemming van je ouders/verzorgers een bankrekening openen. Je bent vanaf je achttiende namelijk ook zelf financieel verantwoordelijk. Dat wil zeggen dat je zelf abonnementen kunt afsluiten en contracten kunt tekenen, maar ook dat je zelf schulden kunt maken. Als je achterloopt met betalingen of teveel leningen afsluit zul je dat zelf moeten oplossen.
Inschrijven voor een sociale huurwoning
Wanneer je achttien jaar bent kun je je inschrijven voor een sociale-huurwoning in een bepaalde gemeente. Er zijn verschillende organisaties waarbij je dit kunt regelen; dat is afhankelijk van de gemeente waar je zou willen wonen. Het kan slim zijn om dit gelijk op je achttiende al te regelen, ook als je nu nog geen plannen hebt om op jezelf te gaan wonen. Bij veel gemeentes zijn de wachttijden namelijk erg lang. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe eerder je in aanmerking kunt komen.
Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen
- Goedkoper dan bijles
- Scoor gemiddeld een punt hoger!
- Gecontroleerd door docenten
- Slechts €99,- voor alle vakken