Hoe maak je een cv?

Door Frida
2022-06-23 in After school

Na het harde werken van het afgelopen jaar heb je nu eindelijk zomervakantie. Je kunt nu de tijd nemen om even goed bij te komen van alle examenstress. Maar, naast vakantie vieren wil je die vrije maanden misschien ook wel gebruiken om wat geld te verdienen. Als je voor het eerst gaat solliciteren voor een zomerbaan of bijbaan, kom je een aantal dingen tegen. Hoe maak je bijvoorbeeld een cv? Je komt erachter door dit blogartikel te lezen.

Wat is een cv?

Cv is een afkorting van curriculum vitae. Dit is Latijns en betekent 'levensloop'. Dat geeft ook al een beetje aan wat er met een cv wordt bedoeld; het is namelijk een korte samenvatting van het verloop van jouw leven tot nu toe. Je schrijft een cv voor een toekomstige werkgever, zodat diegene snel kan zien welk pad jij hebt bewandeld en wat jouw ervaring is op bepaalde gebieden.

Wat moet er in een cv?

Een cv is een formeel document, waarin je niet zomaar zelf kunt bedenken wat je er in wil zetten en wat niet. Je hebt wel enige vrijheid in de indeling en opmaak, maar er is ook een aantal onderdelen dat er sowieso in moet. De belangrijkste onderdelen van een cv zijn:

 • Persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, woonplaats etc.)
 • Werkervaring
 • Opleiding(en)
 • Competenties en vaardigheden

Werkzaamheden op je cv

Persoonlijke gegevens

Dit onderdeel is gelukkig nog niet erg ingewikkeld. De persoonlijke gegevens die je moet vermelden zijn in ieder geval je naam, adres en geboortedatum. Ook zet je hier je contactgegevens neer. Degene die jouw cv leest moet jou tenslotte wel kunnen bereiken! Je contactgegevens zijn je telefoonnummer en je e-mailadres. Eventueel kun je - als het passend is - jouw socialemediaprofielen hier ook neerzetten. Dit kan helpen als je bijvoorbeeld solliciteert voor een creatieve baan en een Instagram-account hebt waarop je jouw creativiteit laat zien. Is het niet relevant? Laat het dan weg.

Werkervaring

Onder dit kopje zet vermeld je welke baantjes je al hebt gehad. Je schrijft het bedrijf op waar je hebt gewerkt, welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd en hoe vaak je daar werkt(e). Bijvoorbeeld: Albert Heijn - Vakkenvuller - 8 uur per week. Let op: je schrijft je meest recente baan bovenaan en de baan die je het langst geleden hebt gehad onderaan.

Heb je nog geen werkervaring? Dan kun je ook eventuele stages, vrijwilligerswerk of zelfs schoolprojecten opschrijven.

Opleiding(en)

Ook de opleidingen die je hebt gevolgd en die je nog steeds volgt schrijf je op volgorde van meest recent naar minst recent. Je hoeft de basisschool niet te vermelden. Heb je al een diploma gehaald? Zet dat er dan vooral bij, met de datum of het jaartal waarin je dit behaald hebt.

Competenties en vaardigheden

Het is voor een werkgever erg interessant om te zien wat jij in huis hebt. Door jouw competenties en vaardigheden op te schrijven kun jij je onderscheiden van anderen. Je kunt denken aan de volgende punten:

 • Talenkennis
 • Programma kennis > Misschien kun jij al goed overweg met Excel of Photoshop
 • Creativiteit
 • Verantwoordelijkheid > Bijvoorbeeld wanneer je een bijbaan als oppasser hebt gehad

Cv maken

Wat mag er in je cv?

Naast de 'verplichte' onderdelen in een cv kun je er zelf nog voor kiezen om extra informatie toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus die je hebt gevolgd, een goede school prestatie of een (maatschappelijke) stage die je hebt afgerond. Je kunt ook hobby's opschrijven, als je denkt dat dit iets toevoegt. Dat kan relevant zijn: een werkgever van een baan waarbij zware fysieke arbeid verricht wordt, vindt het waarschijnlijk interessant om te weten of jij als hobby veel sport.

Wat schrijf je niet in je cv?

Er is een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij het maken van een cv. Hieronder zie je voorbeelden van wat je vooral niet moet doen.

 • Maak je cv niet te lang. Twee A4'tjes is meer dan genoeg!
 • Schrijf geen dingen op die niet relevant zijn voor de baan waar je naar solliciteert.
 • Maak je cv niet te ingewikkeld. Je mag best een leuke opmaak verzinnen, maar zorg er wel voor dat jouw cv overzichtelijk blijft.
 • Gebruik geen afkortingen. In een cv pas je formeel taalgebruik toe.
 • Lieg niet. Het kan verleidelijk zijn om dingen nét iets aan te passen, zodat het lijkt alsof de functie perfect bij jou past, maar uiteindelijk is dat geen goed idee.

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


 • Goedkoper dan bijles
 • Scoor gemiddeld een punt hoger!
 • Gecontroleerd door docenten
 • Slechts €99,- voor alle vakken