Basisbeurs 2023: wat betekent dit voor jou?

Door Frida
2022-09-15 in After school

Goed nieuws voor nieuwe en aankomende studenten: de basisbeurs komt terug! In de afgelopen jaren was het leenstelsel van kracht, wat inhield dat studenten geen tegemoetkoming kregen van de overheid om de kosten van het studeren te betalen. Als jij dit jaar eindexamen gaat doen, vraag je je misschien een aantal dingen af over dit onderwerp. Hoeveel geld kun jij bijvoorbeeld krijgen van de overheid en wat moet je daarvoor doen? Dat en meer lees je in dit blogartikel!

Wat is de basisbeurs?

Het plan van het kabinet is om alle studenten in het hoger- en wetenschappelijk onderwijs een basisbeurs te geven. Dit is een bedrag dat je van de overheid krijgt om (een deel van) jouw studiekosten te betalen. Daarnaast willen ze het ook voor meer studenten mogelijk maken om een aanvullende beurs aan te vragen, maar de inkomensgrens om daarvoor in aanmerking te komen gaat waarschijnlijk wel omhoog. We raden je aan om het toch altijd aan te vragen, dan berekent Duo zelf of je er recht op hebt of niet.

Hoger bedrag vanwege inflatie

Studenten die niet meer thuis wonen krijgen in het collegejaar 2023-2024 €274,90 per maand, en thuiswonende studenten €110,30 per maand. Omdat we te maken hebben met een hoge inflatie in Nederland, komt daar €164,30 bij voor uitwonende studenten. Dat geldt in principe alleen voor het collegejaar van 2023/2024. De basisbeurs is onderdeel van de prestatiebeurs.

Studeren

Wat houdt de prestatiebeurs in?

Onder de prestatiebeurs vallen verschillende beurzen: de basisbeurs, de aanvullende beurs en je gratis reisproduct. Voor al deze onderdelen geldt dat het alléén gratis is als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Tot die tijd wordt het gezien als een lening. Haal je jouw diploma niet binnen 10 jaar? Dan moet je helaas alles terugbetalen. Als je vanwege ziekte of door een handicap langer over je studie doet, kan er soms een uitzondering gemaakt worden.

Wie heeft recht op de basisbeurs 2023?

Als je recht hebt op studiefinanciering, heb je ook recht op de basisbeurs. Iedereen die jonger is dan 30 jaar en in het bezit is van een Nederlands paspoort, heeft recht op studiefinanciering. Wel is er ook hier weer een uitzondering: als je een deeltijd studie doet, heb je geen recht op studiefinanciering. De basisbeurs is, in tegenstelling tot een aanvullende beurs, niet afhankelijk van het inkomen van je ouders. Je krijgt een basisbeurs als je een hbo-opleiding volgt, maar ook bij een mbo- of wo-opleiding. Meer informatie hierover vind je op de website van Rijksoverheid.

Wat moet je doen om de basisbeurs te krijgen?

Alle vormen van studiefinanciering, dus ook de basisbeurs, moet je zelf aanvragen. Het wordt aangeraden om dit ongeveer drie maanden voor het begin van jouw studie aan te vragen. Je hoeft dit dus in principe maar één keer te doen, tenzij je van studie gaan veranderen of je gaat stoppen met studeren. Het aanvragen van studiefinanciering doe je bij Duo.

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken