Wat kan je doen in een tussenjaar?

Door Frida
2022-05-12 in After school

Hoewel de meeste examenleerlingen gaan studeren nadat ze hun diploma hebben gehaald, willen sommigen dat nog even uitstellen. Daar zijn verschillende redenen voor. Je zit dan ineens wel met een jaar waarvoor je misschien nog helemaal geen plan hebt gemaakt. In dit blog lees je daarom een aantal opties voor wat je kunt doen in een tussenjaar.

Waarom een tussenjaar nemen?

De meeste scholieren vinden het fijn om na de middelbare school gelijk door te gaan naar het mbo, hbo of de universiteit. Je blijft dan in het schoolritme en daardoor is het makkelijker om gemotiveerd te blijven. Toch zijn er ook redenen om het studeren nog een jaartje op te schuiven. Dit kan een goed idee zijn als:

  • Je nog niet weet wat je wil studeren. Je kunt nooit 100% zeker zijn van je studiekeuze, maar het is wel belangrijk dat je interesse hebt in een studie en daar gemotiveerd voor bent. Studeren kost een hoop geld, zeker als je op kamers gaat, en dan is het zonde als je er na een maand alweer mee stopt.

  • Je wil wachten op de terugkomst van de basisbeurs. De invoering van de basisbeurs is gepland voor het schooljaar 2023-2014. Als je komend jaar al begint, mis je dus een jaar aan tegemoetkoming. Dat komt neer op zo’n €91 per maand als je thuis blijft wonen en €255 per maand als je het huis uit gaat. Als jij of je ouders moeite hebben om rond te komen, is het misschien een idee om een jaartje later te beginnen en in de tussentijd te werken.

werken in je tussenjaar

Wat doe je in een tussenjaar?

Als je eenmaal hebt besloten om een tussenjaar te nemen, moet je nog wel bedenken wat je met die tijd gaat doen. Een jaar niets doen is erg zonde van je tijd.

Werken

Je kunt je tussenjaar goed gebruiken om te sparen. Daarnaast is het ook handig om werkervaring op te doen, en het is fijn om in een ritme te blijven. Als het mogelijk is, kun je proberen om werk te zoeken in een vakgebied waar je misschien ook wel een studie voor wil doen. Je kunt dan gelijk kijken of het bij je past of niet.

Reizen

Een ander ding waar je een tussenjaar voor kunt gebruiken, is om niet alleen jezelf maar ook de wereld te ontdekken. Je hoeft niet meteen te gaan backpacken in Azië, maar je kunt ook plekken in Europa bezoeken. Bedenk wel dat reizen veel geld kost. Wat je dus ook kunt doen, is eerst een paar maanden werken en daarna een tijdje reizen.

Reizen in je tussenjaar

Cursussen volgen

Twijfel je erg over wat voor studie je wil gaan doen? Probeer dan één of meerdere cursussen uit in een vakgebied dat jou interesseert. Op die manier kom je er niet alleen achter of het bij je past, maar je leert tegelijkertijd een aantal vaardigheden. Je kunt ook kiezen voor een taalcursus, want dat kan altijd van pas komen; wat je in de toekomst ook gaat doen. Dit kun je ook combineren met reizen, door een taalcursus in het buitenland te doen.

Vrijwilligerswerk doen

Je kunt er ook voor kiezen om een tijdje vrijwilligerswerk te doen. Daarmee doe je iets goeds voor anderen, wat jou zelf ook weer een goed gevoel kan geven. Daarnaast staat het ook goed op je CV ;). Vrijwilligerswerk is heel breed, en je kunt het zowel in Nederland als in het buitenland doen. Ook hiervoor geldt dat je het kunt combineren met (betaald) werk en/of reizen.

Begin je eigen bedrijf

In Nederland is het vrij eenvoudig om een eigen bedrijf te beginnen. Als jij ergens heel goed in bent of ergens een passie voor hebt, kun je overwegen om daar je werk van te maken. Het hoeft niet gelijk heel groot te worden, maar het kan leuk zijn om te ontdekken hoe het ondernemerschap werkt. Je kunt al denken aan het opzetten van een kleine (online) sieradenwinkel of het verkopen van zelfgemaakte baksels.

Vaardigheden verbeteren in je tussenjaar

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om te doen tijdens een tussenjaar. Heb jij een goede tip die hier nog niet bij staat? Stuur ons dan vooral een berichtje via Instagram of e-mail!

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken