Nu de eindexamens erop zitten, is het tijd om meer te weten te komen over dingen die je níét leert op school. Na de middelbare school zul je namelijk dingen tegenkomen waarvan je denkt: ‘Waarom heeft niemand mij verteld hoe dit moet?’ Dit keer bespreken we hoe je een eerste sollicitatiebrief schrijft en geven we je tips voor een sollicitatiegesprek.
Solliciteren voor een bijbaan of stage
Misschien heb je al een keer gesolliciteerd voor een bijbaan. Veel jongeren beginnen met een baan in de supermarkt, in de horeca of in een winkel. Een sollicitatiegesprek voor een bijbaan is vaak gelukkig nog niet erg ingewikkeld. Ze weten dat je jong bent en dat je nog geen (of weinig) werkervaring hebt, dus je zult niet veel lastige vragen krijgen.
Dat is anders wanneer je gaat solliciteren voor een stage. Bij de meeste hbo- en mbo-opleidingen moet je minimaal één keer stage lopen. Je gaat dan werkervaring opdoen bij een bedrijf dat in jouw toekomstige werkveld ligt. Tegen de tijd dat je stage gaat lopen, heb je al een aantal dingen geleerd over het vak en over de werkzaamheden die daarbij horen. De kans is groot dat het bedrijf waar je solliciteert wil weten wat je al kan en wat je graag wil leren.
Hoe schrijf je een motivatiebrief?
Als je een bedrijf hebt gevonden waar je zou willen werken of stage lopen, moet je in de meeste gevallen een sollicitatiebrief of motivatiebrief schrijven. Om op een positieve manier op te vallen, is het belangrijk om met de volgende punten rekening te houden:
Tip 1: Lees goed wat er in de vacature staat
Als je op een vacature reageert, kun je daar vaak al veel informatie uit halen. Zo staat er bijvoorbeeld vaak in wat zij verwachten van een werknemer en wat de werkzaamheden zijn. Speel daarop in door te benoemen waarom jij kans zou moeten maken op de baan/stage. Een voorbeeld: Stel, in de vacature staat: “Wij zijn op zoek naar een echte teamspeler”. Bedenk dan bij jezelf waaruit blijkt dat jij dat bent. Misschien heb je al eens aan groepsprojecten meegewerkt, waarmee jullie goede resultaten hebben bereikt. Dan kun je dit benoemen.
Tip 2: Let op je taalgebruik
In een sollicitatiebrief kun je natuurlijk geen WhatsApp-taal gebruiken. Het is een formele brief, waarin je dus ook formeel taalgebruik moet toepassen. Weet je niet meer zo goed wat dit inhoud? Bekijk dan even onze uitlegvideo over formeel en informeel taalgebruik. Als je twijfelt over hoe formeel je moet zijn, kun je altijd even op de website van het bedrijf kijken. Dan zie je op wat voor manier zij zelf communiceren.
Tip 3: Kijk goed naar wie de contactpersoon is
Als er geen contactpersoon vermeldt wordt, maakt dit niet uit. Als er wel een naam staat, let er dan goed op dat je deze naam ook goed opschrijft! Het is erg slordig en geeft een slechte indruk wanneer je een naam verkeerd spelt. Daarnaast is het in sommige gevallen ook goed om de naam van die persoon even te googelen. Een naam als ‘Robin’ of ‘Noa’ kan bijvoorbeeld voor zowel een man als een vrouw gebruikt worden. Door de persoon op te zoeken kun je voorkomen dat je begint met ‘Beste mevrouw,’ en er later achterkomt dat het een man is.
Hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor?
Tip 1: Lees je goed in over het bedrijf
Het is heel belangrijk dat je weet bij welk bedrijf je op gesprek gaat. Je hebt dit waarschijnlijk al kort bekeken voordat je ging solliciteren, maar bekijk het altijd nog een keer voordat je er naartoe gaat. Kijk bijvoorbeeld naar wat het bedrijf doet, wat voor soort klanten ze hebben en wat hun missie en visie is. Op die manier kun je gelijk interesse tonen, wat veel mensen erg fijn vinden.
Tip 2: Bedenk van te voren wat jij zou willen leren
Deze tip is vooral belangrijk voor als je moet solliciteren voor een stage. Als je weet waar jij naar op zoek bent en waar je graag in wil groeien, kun je er tijdens een sollicitatiegesprek achter komen of dat mogelijk is bij het bedrijf. Daarnaast kom je veel zelfverzekerder en serieuzer over wanneer je goed kunt vertellen wat je wil leren.
Tip 3: Doe kleding aan waar jij je fijn in voelt
Je kunt je zenuwen een beetje meer onder controle houden wanneer je je comfortabel voelt in de kleding die je draagt. We adviseren je niet om dan gelijk in een trainingspak te verschijnen, maar je hoeft ook geen net pak te dragen als je dat normaal gesproken ook nooit doet. Kies iets wat er gewoon netjes uitziet, maar wat ook goed voelt. Het ligt ook wel een beetje aan het bedrijf waar je solliciteert, maar als er een bepaalde dresscode is, zullen ze dat jou in het gesprek vertellen.
Tip 4: Onthoud met wie je een afspraak hebt gemaakt
Dit klinkt misschien logisch, maar het kan zomaar voorkomen dat je door de zenuwen vergeet met wie je hebt afgesproken. Kijk daarom, voordat je naar binnen gaat, nog even na met wie je contact hebt gehad.
Tip 5: Probeer het te zien als iets leuks
Wanneer je ergens gaat solliciteren, is dat weer een nieuwe stap in je leven. Je ontmoet nieuwe mensen, leert nieuwe vaardigheden en komt in een nieuwe omgeving terecht. Dat betekent dat je weer een ander avontuur ingaat, en dat kan ook heel leuk zijn! Zelfs als je uiteindelijk, na het sollicitatiegesprek, niet aangenomen wordt, heb je toch weer een nieuwe ervaring opgedaan. Een volgend gesprek zal minder spannend zijn, omdat je het al een keer hebt gedaan. Ook is het vaak interessant om bij een bedrijf binnen te kijken en te zien hoe zij te werk gaan. Wat de uitkomst ook is: je leert er altijd wel iets van.
Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen
- Goedkoper dan bijles
- Scoor gemiddeld een punt hoger!
- Gecontroleerd door docenten
- Slechts €99,- voor alle vakken