Nederlands

8. Samenvatten

Gegeven door:
Renske Feenstra
Beschrijving Begrippen

Hee hallo, goed dat je kijkt naar deze video met uitleg over het maken van een samenvatting. Je hebt een samenvatting nodig om de belangrijkste informatie uit een tekst te verzamelen bij schrijfopdrachten. Veel succes met leren!

Er zijn nog geen begrippen voor deze video.
D1. Schrijfvaardigheid

Samenvatting voor Nederlands - Samenvatten

Je hebt een samenvatting nodig, om de belangrijkste informatie uit een tekst te verzamelen bij schrijfopdrachten.Wat is een samenvatting?

Voor het schrijven van een tekst (een artikel, een brief of een e-mail bijvoorbeeld) moet je de informatie uit een tekst gebruiken. Je moet dan weten welke informatie uit de tekst belangrijk is. Een samenvatting maken is een manier om de belangrijkste informatie te verzamelen, zodat je die kunt gebruiken voor je tekst.


Een samenvatting is dus een korte versie van de hele tekst. Je schrijft alleen de belangrijkste informatie op, en maakt daar een geheel van.

Volg het onderstaande stappenplan om de perfecte samenvatting te schrijven.


  1. Lees eerst de tekst helemaal door. Voordat je begint aan je samenvatting moet je weten en begrijpen waar de tekst over gaat.
  2. Ga nu aan de slag met een potlood. Probeer uit elke alinea de kernzin te vinden en onderstrepen.
  3. Schrijf deze kernzinnen onder elkaar en controleer of je geen belangrijke informatie hebt gemist. Schrijf zo nodig nog wat extra zinnen over, maar let wel op dat je niet te veel overneemt. Maak een woordweb: in het midden schrijf je het onderwerp (= waar de hele tekst over gaat, in één of een paar woorden). Daaromheen schrijf je de belangrijkste informatie die over het onderwerp gegeven wordt. 
  4. Schrijf de kernzinnen nu in je eigen woorden en gebruik verbindingswoorden (dus, omdat, ook, maar enz.) om de kernzinnen goed op elkaar te laten aansluiten. 
  5. Klaar? Lees je samenvatting dan kritisch door. Staat alles erin? Is het een logisch verhaal? Begrijp je alles wat er staat? Zou je dit volgende week ook nog begrijpen? Pas als je al deze vragen met JA kunt beantwoorden is je samenvatting compleet!


Maken van een samenvatting

Stap 1: Lees de tekst helemaal door (kijk of er onbekende belangrijke woorden zijn, zoek de betekenis door naar de zinnen eromheen te kijken, of pak je woordenboek)

Stap 2: Streep bij elke alinea de belangrijkste zin, de kernzin, aan. Zoals je ziet, is dat soms maar één zin, en soms nog wat belangrijke informatie (voorbeelden, of uitleg).

Stap 3: Een woordweb:


Instagram volgen Websites Keurmerken Soulstores magazine

Label vertelt niet alles kritisch kopen (heb ik het nodig?)

Er zijn veel schakels Milieubewust kleding kopen (onderwerp)

Materiaal is belangrijk Je moet je kleding goed onderhouden Het is leuk


Stap 4: Schrijf de zinnen in je eigen woorden en gebruik verbindingswoorden.

Stap 5: Check! 

Staat alle belangrijke informatie erin? Is het een logisch verhaal? Heb je verbindingswoorden gebruikt? Zou je dit verhaal volgende week ook nog begrijpen, als je het leest? Yes! Dan is je samenvatting goed!


Je weet nu waar je op moet letten en hoe je je samenvatting controleert. Je kunt zo de belangrijkste informatie uit de tekst halen en die gebruiken voor je schrijfopdracht. Veel succes!