NASK 2

2. Hard en zacht water

Gegeven door:
Henk de Beuker
Beschrijving Begrippen

Hoi, in deze video met uitleg voor NaSk 2 gaan we het hebben over hard en zacht water. Wat is dat precies, wat zijn de nadelen van hard water en hoe kan je water ontharden? Dat en meer leer je op deze pagina.

Hard water

Water met een hoog mineraalgehalte

Neerslagreactie

Een reactie tussen 2 opgeloste zout-ionen in water

Ontharden

De kalkconcentratie van water verlagen

Zacht water

Water dat vrij is, of is ontdaan, van kalk

B1. Water, zuren en basen

Samenvatting voor NaSk 2 - Hard en zacht water 


Wat is hard en zacht water?

Hard water en zacht water verschillen in de concentratie van opgeloste mineralen, voornamelijk calcium en magnesium. Hard water bevat hoge concentraties van deze mineralen, dus veel van deze mineralen, terwijl zacht water relatief lage concentraties bevat; dus weinig mineralen. 


Nadelen hard water

Het gebruik van hard water kan enkele nadelen hebben. Ten eerste kan het leiden tot de vorming van ketelsteen in boilers, koffiezetapparaten en andere apparaten die water verwarmen. Dit is van dat wit-grijzige kalkaanslag dat je misschien wel eens hebt zien zitten in een douche of wasmachine. Het kan leiden tot verminderde efficiëntie en uiteindelijk tot beschadiging van de apparatuur. 


Ten tweede kan hard water ervoor zorgen dat zeep minder goed schuimt, waardoor er meer zeep nodig is om hetzelfde resultaat te bereiken. Dit komt doordat calcium- en magnesium-ionen reageren met de zeep om kalkzeep te vormen, waardoor deze minder effectief wordt. 


Ten derde kan hard water vlekken en strepen achterlaten op glaswerk en oppervlakken zoals kranen en douchewanden.


Water ontharden

Er zijn verschillende manieren om water te ontharden. Een eenvoudige methode om water te ontharden is door het te koken. Het koken van water verwijdert bepaalde mineralen en kan de hardheid van het water verminderen. Dit is echter geen permanente oplossing en is niet praktisch voor grote hoeveelheden water.


Ionenwisselaar

Een meer effectieve methode om zacht water te maken is het gebruik van een ionenwisselaar, die calcium- en magnesiumionen uitwisselt voor natrium- of kaliumionen. Dit is een betrouwbare methode, echter kan het onderhoud van een ionenwisselaar relatief duur zijn, omdat er bepaalde onderdelen regelmatig opnieuw ingesteld of vervangen moeten worden. 


Waterontharder

Ook het gebruik van een waterontharder is een effectieve methode om zachter water te krijgen. Hierbij stroomt water vanuit de waterleiding naar de waterontharder. Binnenin de waterontharder bevindt zich dan een kolom met daarin kleine bolletjes van kunsthars. De kalkdeeltjes blijven kleven aan de harsbolletjes en blijven dus in de waterontharder. Wat overblijft is zacht water, wat van daaruit weer de woning in gaat. Ook een waterontharder is echter niet goedkoop en heeft regelmatig onderhoud nodig.


Neerslagreactie

Tot slot kan water worden onthard door middel van een neerslagreactie. Hierbij wordt een chemische stof toegevoegd aan het water, zoals natriumcarbonaat of natriumfosfaat, die calcium- en magnesiumionen binden en neerslaan als vaste deeltjes. Met neerslaan bedoelen we dan dat het naar de bodem zakt. Dit proces is echter niet praktisch voor grote hoeveelheden water en kan de smaak van het water beïnvloeden