NASK 2

4. Periodieke tabel

Gegeven door:
Jilles Douze
Beschrijving Begrippen

Hallo allemaal en leuk dat je weer kijkt naar een nieuwe video met uitleg voor Nask 2. In deze video gaan we het hebben over de periodieke tabel in de BINAS. We gaan bespreken hoe atoomsoorten in het periodiek systeem gerangschikt zijn, daarbij bespreken we de groepen en perioden. Daarna bespreken we de namen van groep 17 en 18, deze groepen zijn namelijk speciaal.

D1. Bouw van de materie

ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay

Samenvatting voor Nask - Periodieke tabel


We gaan bespreken hoe atoomsoorten in het periodiek systeem gerangschikt zijn, daarbij bespreken we de groepen en perioden. Daarna bespreken we de namen van groep 17 en 18, deze groepen zijn namelijk speciaal.


Rangschikking

In de rangschikking van de atoomsoorten in de periodieke tabel staan alle atoomsoorten. Een andere bekende atoomsoort is koolstof. De atoomsoorten in het periodieke systeem zijn gerangschikt op periode en groep. De rijen zijn de periode, en de kolommen zijn de groepen.


Periode

De periode rangschikt de atoomsoorten op massa, de lichte atoomsoorten zitten dus in een lage periode. Een voorbeeld daarvan is waterstof, die staan dus bovenaan in het periodieke systeem. De zwaardere elementen staan dus in een hogere periode. Die staan dus laag in het periodieke systeem. Een voorbeeld daarvan is radium.


Groepen

Wat hebben atoomsoorten in dezelfde groep met elkaar gemeen? De atoomsoorten die in dezelfde groep zitten hebben namelijk dezelfde hoeveelheid elektronen in hun buitenste schil. Wat je hierbij moet weten is wat het gevolg is. Het betekent namelijk dat de atoomsoorten die in dezelfde groep zitten gelijksoortige chemische eigenschappen hebben. Een voorbeeld van een chemische eigenschap is hoe makkelijk de atoomsoorten reageren. De atoomsoorten die in dezelfde groep zitten reageren dus ongeveer allemaal even gemakkelijk. 


Groep 17

Groep 17 is de groep van halogenen. Halogenen zijn atoomsoorten die heel onstabiel zijn, en dus heel snel willen reageren met andere atoomsoorten. De halogenen in groep 17 die je moet kennen zijn: Fluor, Chloor, Broom, Jood en Astaat. Deze atoomsoorten in groep 17 reageren snel. 


Groep 18

De atoomsoorten in groep 18 zijn de edelgassen. De edelgassen zijn juist het tegenovergestelde van de halogenen. Zij zijn heel stabiel en reageren heel langzaam. De bekendste edelgassen uit groep 18 zijn: Helium, Neon Argon en Krypton.