NASK 2

3. Titreren

Gegeven door:
Jilles Douze
Beschrijving Begrippen

Hallo allemaal, leuk dat je weer kijkt naar een nieuwe uitlegvideo voor NaSk 2. In deze video gaan we het hebben over titreren. Titreren is een methode om de concentratie van stoffen te bepalen.

Er zijn nog geen begrippen voor deze video.
F1. Productonderzoek

Samenvatting voor Nask - Titreren

Titreren is een methode om de concentratie van stoffen te bepalen. Daarbij heb je de volgende dingen nodig.


Buret

Een buret is een glazen buis met een kraantje aan de onderkant en een schaalverdeling op de zijkant, op deze schaalverdeling kun je aflezen hoeveel vloeistof er in de buret zit.


Erlenmeyer

Erlenmeyer is een kegelvormige fles en de hals heeft de vorm van een cilinder. In de erlenmeyer wordt de oplossing gegoten waarvan je de concentratie wilt bepalen. 


Bekende oplossing

Verder heb je nog een bekende oplossing nodig waarvan je de concentratie wilt weten. Ook belangrijk is dat deze oplossing een bepaalde kleur heeft, en dat deze kleur kan veranderen op een bepaald punt. Sterker nog, deze kleur verandert op een bepaald punt, namelijk het eindpunt.


Verhouding

De gegeven verhouding werkt als volgt: Stel dat je de concentratie van vitamine C in appelsap wilt bepalen. En de bekende oplossing noemen we even oplossing A. Dan is bijvoorbeeld gegeven dat 1 mL van oplossing A reageert met 0,097 mg vitamine C.


Deze verhouding gebruik je dan om te berekenen hoeveel vitamine C er aanwezig is. Stel dat je bijvoorbeeld 2 mL van oplossing A aan de appelsap hebt toegevoegd voordat alle vitamine C is gereageerd. Dan weet je dus dat er 0.194 mg vitamine C in de oplossing appelsap zit. 

Dat brengt ons meteen bij nog twee belangrijke punten. Namelijk het eindpunt en de kleuromslag. Deze twee hebben veel met elkaar te maken. Stel dat je de concentratie van stof X wilt berekenen in een oplossing. Dat doe je dan door oplossing A toe te voegen. Deze oplossing A zal dan reageren met stof X totdat alle deeltjes van stof X hebben gereageerd. Dat is het eindpunt, het punt waar alle deeltjes van stof X hebben gereageerd, en dat is ook het punt waar de oplossing van kleur verandert.


Stappenplan

Als je deze dingen allemaal hebt kun je de concentratie bepalen door middel van titreren. Daarbij volg je het volgende stappenplan.

1. Vul de erlenmeyer met een exacte hoeveelheid van de oplossing waarvan je de concentratie wilt bepalen

2. Vul de buret met de oplossing waarvan de concentratie bekend is

3. Lees in de buret de beginstand af van de bekende oplossing

4. Voeg druppel voor druppel de bekende oplossing toe aan de oplossing in de erlenmeyer. Totdat het eindpunt wordt bereikt. Dat is het punt dat de kleur verandert.

5. Lees de eindstand af van de buret van de bekende oplossing. Nu weet je dus hoeveel van de bekende oplossing je hebt toegevoegd aan de oplossing in de Erlenmeyer.

6. Bereken met behulp van de gegeven verhouding hoeveel van de stof aanwezig is.