Biologie

2. Mond, slokdarm en maag

Gegeven door:
Richard Mozes
Beschrijving Begrippen

In deze kennisclip voor biologie bespreken we hoe het eerste deel van het verteringsproces verloopt. Hierbij gaan we kijken naar de rol van de mond, de slokdarm en de maag.

Amylase

Een enzym dat tijdens de spijsvertering amylose afbreekt.

Amylose

Een in water oplosbare vorm van zetmeel.

Maagsap

De vloeistof die wordt afgescheiden door klieren in de maagwand. Maagsap werkt mee aan de spijsvertering.

Mechanische vertering

Het verkleinen van voedsel door gebit en spieren.

Peristaltiek

Het samenknijpen van een orgaan, wat ervoor zorgt dat voedsel vooruitkomt in de maag, darmen of blaas.

Spijsvertering

Het verteren van voedsel (spijs).

Verteren

Het afbreken van voedsel tot voedingsstoffen.

Verteringsstelsel

Bestaat uit de mond, keelgat, slokdarmhoofd, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, lever, galblaas en alvleesklier.

Chemische vertering

Dit zorgt ervoor dat het voedsel wat binnenkomt wordt afgebroken door enzymen om de voedingstoffen te kunnen opnemen

Resorptie

De opname van voedingsstoffen in het bloed door de wand van de darm heen

O1: Stofwisseling van het organisme

O2: Zelfregulatie van het organisme

O3: Afweer van het organisme