Alles wat je nodig hebt voor je eindexamen vwo

Op welk niveau doe je eindexamen?

VMBO BB
VMBO KB
VMBO TL/GL
HAVO
VWO

Vwo examen 2025

Na minimaal zes jaar naar school gaan, huiswerk maken en leren mag je het vwo in de 6e afsluiten met een eindexamen. In het examenjaar komt er veel op je af: naast het maken van de centrale examens moet je ook kiezen wat je erna gaat doen. Het is daarom wel makkelijk om alle belangrijke informatie over de vwo examens op één plek te zien, zodat het wat overzichtelijker is. Op deze pagina lees je wanneer de examens beginnen, waar je aan moet voldoen om te slagen en hoe je je kunt voorbereiden.

Wanneer beginnen de vwo examens? (2025)

Het allereerste centrale examen op vwo-niveau wordt afgenomen op vrijdag 9 mei 2025. Om 13:30 begint het examen Nederlands. De examendata van alle andere vakken kun je zien in het examenrooster vwo van 2025. We raden je aan om de data die voor jou belangrijk zijn alvast op te schrijven in je agenda, zodat je ruim van tevoren weet waar je aan toe bent.

play
Digistudies
In de media
ruim 40.000+ leerlingen gingen je voor
Wat vinden anderen van Digistudies
Wat scholieren over ons zeggen
Meer dan 18.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies. En die beoordelen ons gemiddeld met een 9.4. Wij weten wat jij moet leren!

Heldere uitlegvideo's voor vmbo, havo & vwo

102
scholen gebruiken Digistudies als toevoeging op de les
19.931
leerlingen gebruiken Digistudies
+ 1.2
leerlingen scoren gemiddeld een punt hoger

Wanneer slaag je voor de vwo examens?

Er zijn best veel voorwaarden waar je aan moet voldoen om te slagen voor het vwo. Ten eerste: voor alle centrale examens (eindexamens) samen moet je gemiddeld een 5.5 halen. Het goede nieuws is dat je voor twee vakken een onvoldoende mag halen, maar daar staat wel weer wat tegenover.

Als je bijvoorbeeld twee 5-en haalt, moeten je cijfers voor alle andere vakken minimaal een 6 zijn. Het is belangrijk dat het gemiddelde van al je eindcijfers tenminste 6 is. Je moet dus compenseren. Je mag ook één 5 en één 4 halen, maar dan moeten je andere cijfers nog hoger zijn. Let op: je mag in geen geval lager dan een 4 halen.

Helaas is er nog een uitzondering. Het is namelijk zo dat je voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde A (C&M) maximaal één keer een vijf mag halen. Zorg er dus voor dat je deze drie kernvakken extra goed leert.

Eisen naast de eindexamens

Zoals je misschien wel weet tellen de eindexamens maar voor 50% mee en moet je dus aan nog meer voorwaarden voldoen. Zo mag het combinatiecijfer niet lager dan een 4 zijn. Het combinatiecijfer bestaat uit het gemiddelde van cijfers die je behaald hebt bij vakken waarvoor je geen centraal examen hoeft te doen. Denk bijvoorbeeld aan CKV, je profielwerkstuk en keuzevakken als literatuur en godsdienst. Welke vakken precies meetellen voor jouw combinatiecijfer verschilt per school.

Naast de centrale examens heb je in de bovenbouw van het vwo natuurlijk ook schoolexamens (SE’s) moeten maken. De eindcijfers bestaan uit het gemiddelde van je schoolexamens en het cijfer dat je behaald hebt tijdens de centrale examens, gedeeld door twee. Je cijfer voor de schoolexamens kan dus nog heel belangrijk zijn! Ook moet je een voldoende hebben voor het vak ‘lichamelijke opvoeding’.

Hoe vergroot je de slagingskans voor vwo?

Hopelijk raak je niet al te gestrest nu je de voorwaarden voor het slagen voor de vwo examens hebt gelezen. Dat is waarschijnlijk nergens voor nodig! Wel is het logisch dat je alles wil doen om je slagingskans te vergroten. Je kunt dit op een aantal manieren proberen:

  1. Begin op tijd. Met ‘op tijd’ bedoelen we niet een week voor de examens, maar vanaf het begin van het schooljaar. Hou alles goed bij, zodat je de lesstof vlak voor de examens kunt herhalen en het niet pas voor het eerst ziet.

  2. Maak een duidelijke planning. Als je alle informatie die je moet onthouden alleen maar in je hoofd houdt, kan dat voor stress en onrust zorgen. Dat wil je natuurlijk niet in zo’n belangrijke periode. Het maken en opvolgen van een goede planning kan ervoor zorgen dat je rust creëert. Weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Lees dan ons blogartikel over hoe je een goede planning maakt.

  3. Ontdek op welke manier jij het beste leert. Niet iedereen vindt het fijn om -uitsluitend- met behulp van schoolboeken te leren; sommigen leren beter door te overhoren, samenvattingen te maken of door te leren met video’s. Probeer verschillende leermethodes uit om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Weet je helemaal niet waar je moet beginnen? Dan is onze ‘leren-leren’ videoreeks misschien iets voor jou!

Met de online examentraining van Digistudies leer je met behulp van uitlegvideo’s alles wat je moet weten voor verschillende examenvakken. Bekijk de kennisclips voor de vakken aardrijkskunde, bedrijfseconomie, biologie, Duits, economie, Engels, Frans, geschiedenis, maatschappijwetenschappen, natuurkunde, Nederlands, scheikunde, wiskunde A en wiskunde B om te kijken of het wat voor jou is.

Disclaimer

De regels voor het wel- of niet behalen van het vwo diploma zijn overgenomen van Rijksoverheid. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan bovenstaande tekst.

Digistudies
Veelgestelde vragen
Kan ik alle uitlegvideo’s van Digistudies zien op YouTube?
Kan ik alle uitlegvideo’s van Digistudies zien op de website en app als ik een account aanmaak?
Ik heb een account maar kan niet inloggen, hoe kan dit?
Ik wil een account aanmaken voor een ander, moet ik mijn of zijn/haar mail gebruiken?
Zijn enkel Digistudies video’s voldoende om te leren om te slagen voor het examen?
Ik heb quizvragen besteld maar ik krijg ze niet te zien, hoe kan dit?